Nova superefikasna Panasonic plazma sa četiri puta boljim osvetljenjem
CES 2010 - Image - VIERA CAST Skype Screen 1Kompanija Panasonic, svetski lider u HD tehnologiji, objavila je da je počela sa proizvodnjom novih plazma ploča (PDP) koje imaju četiri puta efikasnije osvetljenje, i na taj način je napravila veliki korak u vezi sa PDP tehnologijom.
Nove plazma ploče, koje imaju četiti puta efikasnije osvetljenje ugrađene su u sve modele VIERA plazma televizora HD tehnologije za 2010. godinu. Ploče su predstavljene na najvećem 152 inča velikom HD 3D ekranu i na VIERA HD televizorima koji podržavaju Skype video pozive. Ovi modeli su bili izloženi na Međunarodnom Sajmu Elektronike (CES 2010) održanom u januaru u Las Vegasu, Nevada.
Nova četiri puta efikasnije osvetljena ploča nastala je iz „NeoPDP” ploče nastale 2008 i „NeoPDPeco” ploče razvijene 2009 kompanije Panasonic koje su imale dvostruko i trostruko veću osvetljenost od modela iz 2007. godine. Nove ploče pružaju istu osvetljenost koristeći samo deo električne struje koja je bila potrebna za rad ovih ploča pre tri godine.
CES 2010 - Image - VIERA CAST Skype Screen 2Uspeh ove revolucionarne, četiri puta efikasnije, osvetljene ploče podrazumeva neke od glavnih prednosti u mnogim sastavnim elementima PDP-a: razvoj novih fosfornih materijala, super brzi razvoj tehnologije, kao i tehnologije za adaptivnu obradu signala koja će umanjiti potrošnju struje i poboljšati sve aspekte procesa osvetljenja ploča, a što obuhvata odvođenje svetlosti, osvetljenje i izdvajanje svetlosti. Ova poboljšanja su omogućila neverovatan razvoj efikasnosti osvetljenja koji je rezultirao HD ekranom od 42 inča koji troši jedva 95 vati, što je manje nego tipična sijalica od 100 vati.
Osim toga, nova ploča je do maksimuma obogatila glavnu prednost PDP-a, ostvarujući izuzetan odnos kontrasta – 5,000,000:1. Izuzetnim predstavljanjem boja i suptilnom gradacijom tonova, nova ploča verno reprodukuje detalje izvora visoke definicije (high-definition izvora) od devičansko belog snega do tamne noći.
Pošto su plazma ekrani uređaji koji sami sebe osvetljavaju, oni imaju i druge dobro poznate prednosti, kao što su širok ugao gledanja i puna rezolucija slika u pokretu. U kombinaciji sa ovim „prirodnim“ prednostima plazma tehnologije, nova plazma ploča je doprinela boljem kvalitetu predstavljanja PDP slike. Nova ploča pruža viskok kontrast, pun spektar boja, bolju osvetljenost, i kristalno jasne neverovatne slike – čak i brže sportske scene – bez obzira na ugao gledanja.
CES 2010 - Image - VIERA CAST Skype Screen 3Nova tehnologija za izradu ekrana neće samo poboljšati kvalitet slike i uštedu energije u 2D flat televizorima, već i u novim HD 3D kućnim bioskopima. Živopisna vizuelna komunikacija putem video konferencija biće izuzetno realna, sa visokim kvalitetom slika na ekranima velikih razmera, kakvi ranije nisu mogli biti zamišljeni. Kompanija Panasonic će omogućiti korisnicima da TV postane potpuno novi nivo zabave i komunikacije.
Panasonic će iskoristiti tehnologije dobijene razvojem nove superefikasne plazma ploče. Na primer, tehnologija za uštedu energije može biti primenjena i na proizvode drugih vrsta. Panasonic će nastaviti da isporučuje proizvode koji nisu štetni za okolinu, kako bi izašao u susret različitim potrebama potrosača širom sveta.
Zapravo, dalje poboljšanje efikasnosti osvetljenja plazma ploča se očekuje u godinama koje dolaze, kroz stalan napredak u nauci i dizajnu, materijalima i električnim komponentama. I potrošači i industrija su zainteresovani za ovaj potencijal imajući u vidu osnovne performanse, postojanost i kvalitetne prednosti plazme.
Posebno će dalji napredak u 4Kx2K (4096×2160 piksela) supertehnologiji ekrana visoke definisanosti doprineti da plazma postane sve popularnija i takav ekran će moći da ispuni najzahtevnije potrebe medicinskih radnika, filmskih studija i postprodukcijskih kuća, obrazovanja, vlade i svih drugih vrsta poslova.
Kompanija Panasonic će aktivno promovisati proizvode koji koriste ovu novu tehnologiju ploča i potrudiće se da održi svoje obećanje i stvori novo i uzbudljivo televizijsko iskustvo.

Povezana vest:  Uz Moto Modove, uskladite svoj moto z uređaj sa onim što najviše volite