lenovo-skylight2
Virusi u mejlovima

Velika medijska pažnja o bezbednom korišćenju Interneta, znak je da su korisnici računara sve svesniji savremenih računarskih bezbednosnih pitanja i trikova kojima se sajber kriminalci služe kako bi dopreli do njihovih uređaja. Ipak, istraživanje agencije Haris Interactive, obavljeno u februaru i martu 2012. među skoro 9.000 potrošača iz Amerike, Rusije i Evrope, pokazuje da rezultati nisu zadovoljavajući. Na primer, 34 odsto ispitanika i dalje strahuje od virusa u i-mejl prilozima, iako prema statistici veb sajta Securelist, samo 3,3 odsto ukupnog globalnog i-mejl saobraćaja bilo je zaraženo nekim virusom tokom istraživanja.
Ipak, zaraženi prilozi zauzimaju tek drugo mesto kod korisnika. Problem broj jedan je krađa fininsijskih informacija tokom onlajn benkinga ili kupovine – 40 odsto od 9.000 ispitanika priznalo je da od toga najviše strahuju. Neovlašćeni pristup podacima skladištenim na uređaju i instalacija aplikacija koje zahtevaju lične podatke bez znanja korisnika jesu na trećem, odnosno četvrtom mestu.
Kada je od ispitanika traženo da kažu od čega najviše strahuju, rezultati su bili malo drugačiji. Dok strah od gubitka finansijskih informacije ostaje na prvom mestu, strah o dečijoj bezbednosti je na drugom: 10 odsto ispitanika najviše brine šta njihova deca rade dok su na internetu i sa kime pričaju.
Na trećem mestu je strah od gubitka ili krađe uređaja – 7 odsto potrošača. Ovo je ozbiljan rizik za korisnike mobilnih uređaja i najbolja zaštita jeste korišćenje softvera kao što je Kaspersky Mobile Security. Ne samo da štiti od štetnih programa, već pruža i mogućnost stavljanja bitnih fajlova iz memorije pametnog telefona pod šifru. Ukoliko dođe do krađe ili gubitka, korisnik može blokirati ili obrisati podatke sa mobilnog uređaja pomoću programa KasperskyMobileSecurity.

Povezana vest:  U lovu na Pustinjske sokolove – prva poznata arapska špijunska grupa napada na hiljade žrtava širom sveta