Intel predstavlja pristupačne SSD diskove za netbook i desktop računare 

X25_V_SSDKompanija Intel Corporation predstavila je danas novi model u svojoj seriji SSD diskova visokih performansi Intel® X25-V Value SATA SSD. Po ceni od 125 dolara, disk kapaciteta 40gigabajta (GB) namenjen je segmentu netbook računara i dual-drive/boot drive desktop računara kako bi korisnicima pokazao prednosti solid-state računarstva po povoljnim cenama. 
SSD diskovi mogu da zamene ili da rade paralelno sa tradicionalnim HDD diskovima. Bez pokretnih delova ili ploča, SSD diskovi su pouzdaniji i boljih performansi od HDD diskova. Ova činjenica pruža mogućnost korisnicima da budu produktivniji jer su u prilici da iskuse brže reakcije sistema. Uz povoljne cene, korisnici su sada u prilici da uživaju u prednostima SSD diskova dodajući jednu od SSD opcija svojim desktop računarima u vidu dual-disk ili “boot disk” konfiguracije. U slučaju dual-disk konfiguracije, Intel X25-V SSD se dodaje desktop računaru uz već postojeći HDD. Na SSD disku se nalaze operativni sistem i omiljene aplikacije kako bi se iskoristile prednosti 4 puta bržih performansi u odnosu na 7200RPM HDD. Korisnici zadržavaju postojeće HDD diskove kao način za dobijanje više kapaciteta za čuvanje podataka. Ova mogućnost se najčešće naziva “boot” disk s obzirom da SSD ubrzava butovanje ili vreme potrebno za start računara.
Na primer, sa boot diskom kapaciteta 40GB, korisnik može da podigne SSD pod Microsoft Windows 7 operativnim sistemom, Microsoft Office aplikacijama i svojim omiljenim igricama, poput igre Dragon Age: Origins, i iskusi do 43 odsto brže performanse sistema ili 86 odsto poboljšano igračko iskustvo. SSD diskovi takođe ubrzavaju operacije poput vremena potrebnog za startovanje sistema, otvaranje aplikacija i fajlova ili izlazak iz standby režima. 
„SSD disk kompanije Intel je naš najprodavaniji SSD“, izjavio je Stephen Yang, menadžer za SSD diskove internet portala Newegg.com. „Uz ovako pristupačnu cenu za ulazni nivo uređaja, više korisnika će imati priliku da oseti prednosti SSD tehnologije, ne samo u netbook računarima ili vrhunskim desktop konfiguracijama, već i na prosečnim desktop računarima. Ovo je cena koja će omogućiti da veći broj korisnika prihvati tehnologiju.“
Model Intel X25-V ima 40GB 34nm NAND fleš memorije. Ova NVM memorija čuva podatke, čak i kada je napajanje isključeno, i primenjuje se u uređajima poput pametnih telefona, muzičkih plejera, memorijskih kartica ili SSD uređaja zbog lakšeg i pouzdanijeg skladištenja podataka. Prednosti SSD diskova nad tradicionalnim HDD uključuju bolje performanse, veću autonomiju baterije i izdržljivost. 
-Time što smo dodali model Intel X25-V grupi SSD uređaja visokih performansi, omogućili smo našim partnerima zaduženim za prodaju čitav niz kvalitetnih unapređenja za notebook računare, desktop sisteme sa dvostrukim diskom ili ugradne aplikacije – kaže Pete Hazen, direktor marketinga u Intel NAND Solutions grupi i dodaje: – Prihvatanje SSD diskova i dalje predstavlja jedan od najuzbudljivijih trendova kada su u pitanju personalni računari, a ovi osnovni proizvodi omogućavaju korisnicima da uživaju u produktivnosti i performansama Intel SSD diskova po novoj ceni.
Upravo disk Intel X25-V kapaciteta 40 gigabajta nadopunjuje liniju mejnstrim SATA SSD proizvoda Intel X25-M, koja nudi kapacitete od 80GB i 160GB. Svi Intelovi SSD diskovi dizajnirani su i izrađeni korištenjem NAND fleš memorije kompanije Intel, iz IM Flash Technologies (IMFT) i uključuju kontroler i osnovni firmware koji se može unapređivati. Model X25-V imaće cenu od 125 američkih dolara za 1000 jedinica i trenutno je na lagerima dostupnim za distribuciju širom sveta.
Takođe, model X25 V poseduje podršku za Microsoft Windows 7 Trim funkciju preko aplikacije Intel SSD Optimizer. U sklopu Intel SSD paketa alatki, nalazi se i set alatki koje je razvila kompanija Intel, a koje omogućavaju bolje upravljanje i podešavanje performansi Intel SSD uređaja. 

Povezana vest:  Nokia dovodi Plavi Zub u Srbiju – Prvi festival filma snimanog kamerom mobilnog telefona