Kaspersky_LOGO

Istraživanje kompanije Kaspersky Lab otkriva: 32 odsto korisnika povezalo je zaraženi uređaj za skladištenje podataka na svoj računar

Statistike kompanije Kaspersky Lab pokazuju da korisnici imaju veće šanse da postanu žrtve sajber kriminala korišćenjem Interneta, jer virusi koji bivaju prenošeni prenosivim uređajima za skladištenje podataka (optički diskovi i USB memorije) nisu toliko česti. Ipak, prema istraživanju koje je uradila istraživačka kompanija O+K u maju 2012. godine na zahtev kompanije Kaspersky Lab, korisnici se svakodnevno susreću sa zaraženim fleš memorijama i 32 odsto ispitanika je potvrdilo da im se to dogodilo. Čak i kada je korisnik uveren da je njegov/njen računar dobro zaštićen, zaraženi USB koji uzmu od prijatelja ili porodice može izazvati gubitak podataka.

Povezana vest:  Jedan od 10 zaposlenih voli da od kuće radi bez odeće

Pored sajber pretnji, korisnici brinu i zbog neovlašćenog pristupa ličnim podacima i uređajima na kojima su ti podaci uskladišteni. Prema istraživanju, sa ovim problemom se susrelo 14 odsto korisnika desktop i laptop računara, 12 odsto vlasnika tablet uređaja i 10 odsto ispitanika koji koriste smart telefone.

Drugi metod za krađu korisničkih podataka, koji je prilično rasprostranjen, jeste presretanje podataka na bežičnim mrežama, posebno Wi-Fi. Danas mnogi kafići, restorani i druga javna mesta nude besplatan bežični internet koji retko zahteva šifru. To znači da svako može da koristi ovakve mreže. U isto vreme, presretanje i analiziranje saobraćaja na ovim mrežama je prilično jednostavan zadatak za sajber kriminalce.

Povezana vest:  Deset saveta da unapredite vaše Galaxy S10 iskustvo

Stručnjaci kompanije O+K utvrdili su da 46 odsto korisnika smart telefona i 48 odsto vlasnika tablet uređaja koristiti nezaštićene javne mreže. Čak 29 odsto korisnika laptop računara takođe koristi besplatni bežični internet. Štaviše, više od polovine ispitanika koristi ove mreže svaki dan ili barem dva do tri puta nedeljno. Ova prilično zabrinjavajuća statistika pokazuje da korisnici jasno potcenjuju opasnosti besplatnog bežičnog interneta. Kada je reč o bežičnim mrežama, vrlo je lako izbeći opasnost od presretanja Vaših podataka tako što ćete koristiti samo zaštićene besplatne mreže.

Povezana vest:  Kaspersky Lab: Među decom najpopularniji chat programi, video igrice i veb stranice sa sadržajem o nedozvoljenim supstancama

Početni rezultati anketa pokazuju da potrošači žive u nesigurnom okruženju i sajber kriminalci ih mogu napasti na više različitih načina. Dakle, čuvanje ličnih podataka zahteva više od standardne antivirus zaštite. Osigurati da razmena podataka preko Interneta bude bezbedna, zaštititi finansijske transakcije, blokirati inficirane i lažne veb stranice – sve ove funkcije ukombinovane zajedno odgovarajuća su odbrambena taktika. Dakle, minimalni uslov za jaku zaštitu jeste proizvod kao što je Kaspersky Internet Security 2013, koji obuhvata sve prethodno navedene bezbednosne metode, pa čak i više.