Robot_Nao
Flertujte znalački u Noći istraživača

Noć istraživača, manifestacija koja u Srbiji treću godinu za redom, na inicijativu Evropske unije, afirmiše nauku i istraživače i podstiče mlade na istraživačko-naučnu karijeru biće održana 28. septembra u centru Beograda od 17 časova do ponoći.
Projekat “Researchers’ night” – „Noć istraživača” pokrenut je na evropskom nivou 2005. godine. Prošle godine održana je istovremeno u 33 evropske države i 200 gradova.
Pod sloganom “Flertuj znalački”, Noć istraživača će u Beogradu na Platou kod Filozofskog fakulteta, na Trgu Republike i u RK Nama, u celovečernjoj avanturi predstaviti nauku u vidu metafore zaljubljivanja u stvarnu osobu.
Nezaboravan prvi izlazak začiniće naučno zasnovana poezija koja će predstaviti istraživače koji su u isto vreme književnici i pesnici. Oni će čitati poeziju i prozu koju su napisali inspirisani sopstvenim istraživanjima ili dela koja ih motivišu u njihovim naučnim radovima. Sastanak na brzaka ponudiće razgovor sa osam istraživača na najrazličitije teme. Od toga da li ima života na Veneri, preko priče o najbržem računaru u Srbiji, uticaja informacionih tehnologija na srpski jezik, do toga zašto je ljudima bitno kako ih drugi doživljavaju i “merila” za lepotu. Jedan na jedan, oči u oči i bez neprijatne tišine. Digitalna sazvežđa su mesto gde će posetioci imati priliku da sa renomiranim astrofizičarima posmatraju i upoznaju nebeske objekte putem tablet računara, kao i da nauče osnove posmatračke astronomije i orijentacije na noćnom romantičnom nebu.
Bojažljivi prvi poljubac može se desiti za naučnim šankom za kojim će se „mućkati“ eksperimenti a karta pića biće ispisana jezikom hemijskih formulama ili u BIOSKOPU „MIKROSKOP“ gde posetioce očekuje celovečernji filmski festival koji ima za cilj da spoji ljubitelje sedme umetnosti sa ljubiteljima sveta nauke. Selektori festivala biće istraživači, koji će posle izbora programa rado diskutovati o temama sa platna. Istraživački podijum biće mesto gde će istraživači koji se plesom bave iz hobija govoriti o umetnosti i nauci pokreta, i što je najvažnije – držati kurseve iz salsa plesa. Specijalna termalna kamera uhvatiće svaki vruć poljubac jer će biti okrenuta prema ulici i uperena pravo u posetioce Noći istraživača.
O tajnovitom nastavku biće reči na tabu bini, mestu na kome će kroz interaktivna predavanja biolozi, genetičari, antropolozi i psiholozi govoriti o nasleđivanju, seksualnoj reprodukciji u životinjskom i biljnom carstvu, ali i seksualnim tabuima, kontracepciji i predrasudama. Talasi emocija će uzrokovati male, snažne ali bezopasne zemljotrese u Noći istraživača. Naučni koncert predstaviće studenta farmacije na harfi u najneobičnijem koncertu Noći istraživača.
Energija budućnosti će, uz pomoć bicikla, pretvarati energiju jednog pojedenog sladoleda u sopstvenu električnu energiju. Biće predstavljeni i najsavremeniji i najnapredniji roboti iz naše zemlje i inostranstva dok će istraživačima pričati kako se postaje robotičar. Prateća izložba će predstaviti istorijat robota, njihov nastanak i razvoj.
Decu ne donose roboti je program koji će prikazati sličnosti i razlike između ljudi i robota. Kroz radionice, za decu do 12 godina, praviće se roboti i gledati šou u kome je glavna zvezda najumiljatiji robot u Srbiji – NAO.
Evropsko ćoše u Domu omladine Beograda je mesto na kome će svi moći da se informišu o poznatim evropskim istraživačima, kao i o srpskim istraživačima koji rade na naučnim projektima u CERN-u kroz zabavni naučni kviz.
Svi programi u Noći istraživača su besplatni.
Koncept  Noći istraživača jeste „drugačiji izlazak petkom uveče“. Neformalna atmosfera, filmovi, muzika i događaji pod vedrim nebom kao najbolji način da se istraživački poziv iz strogih, akademskih klupa preseli u naše svakodnevno okruženje i omogući posetiocima da bolje upoznaju glavne aktere – istraživače i ohrabri mlade da samostalno istražuju.
Pored Beograda, Noć istraživača će 28. septembra biti održana i u Novom Sadu, Nišu i Zrenjaninu.

Povezana vest:  Novi Logitech Wireless Touchpad vam omogućava da na lak način pokazujete, skrolujete i selektujete