Kaspersky_LOGO

Kaspersky Lab patentirao tehnologiju koja štiti podatke i na zaraženom sistemu

Kompanija Kaspersky Lab objavila je u Rusiji patent pod brojem 2460133, koji predstavlja tehnologiju za zaštitu programa i podataka, koji bivaju obrađivani u tim programima, dok rade na zaraženom računaru. Rešenje koje su razvili stručnjaci ove kompanije u stanju je da izoluje specifične aplikacije iz zaraženog okruženja u situacijama kada je zlonamerni program već napao operativni sistem.

Danas je teško zamisliti život bez interneta koji svake godine nudi sve više i više onlajn usluga, kako za rad tako i za razonodu. Prema istraživanju koje je uradila kompanija O+K, u maju 2012. godine, 69 odsto korisnika širom sveta koristi onlajn bankarstvo, 77 odsto njih kupuje preko interneta, a 83 odsto ispitanika komunicira na različitim društvenim mrežama. Podaci koji su korišćeni u ovim aktivnostima obično bivaju obrađivani u pretraživaču i skladišteni na hard disku računara. To znači da u slučaju zaraze računara, napadači mogu lako da im pristupe.

Povezana vest:  Kompanije LG i Google predstavile Nexus 5X smart telefon

Informacije o korisniku, posebno finansijski podaci, od velikog su interesa za sajber kriminalce: svaki dan pojavljuje se oko 125.000 novih zlonamernih programa osmišljenih da zaraze sistem i presretnu vaše podatke. Tehnologija koju je patentirala kompanija Kaspersky Lab, sprečava da podaci budu presretnuti dok bivaju obrađivani na aplikaciji klijenta, na primer na pretraživaču, tako što stavlja program u bezbedno okruženje – takozvani „sandbox“.

Povezana vest:  Međunarodni fudbalski superstar Lionel Messi u Samsungovoj reklami „Dizajniraj svoj život"

Tehnologija, koju su razvili Vyacheslav Rusakov i Alexander Shiryaev, stavlja pokrenutu aplikaciju u bezbedno virtuelno okruženje, čime je ona zaštićena od nepoznatih zlonamernih programa koji mogu biti aktivni u sistemu. Kako bi ovo bilo urađeno, tehnologija presreće zahteve za registraciju na sistem, datoteke u sistemu i komponente operativnog sistema, analizira ih i, ako je potrebno, virtuelno prikazuje tražene objekte. Virtuelno prikazivanje sprečava zlonamerne programe da pristupe podacima koji su sačuvani u programu. Nakon što zaštićena aplikacija završi sa radom, korisnik može izbrisati istoriju promena u okviru programa ili, ako nema tragova zlonamernih aktivnosti, da premesti podatke iz virtuelnog okruženja u stvarnost.

Povezana vest:  HUAWEI P20 Pro je dobio nagradu ,,Najbolji pametni telefon za 2018.“ od strane organizacije European Hardware Association

Patent broj 2460133, poslednji je od više od 60 patenata koje je kompanija Kaspersky Lab objavila u Rusiji. Kompletan portfolio kompanije obuhvata više od 120 patenata koje su odobrile vlade Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine i Evrope.