Kaspersky LOGOKaspersky Security Scan otkriva zlonamerne programe koji opstaju pored drugih antivirusnih programa

Besplatan program kompanije Kaspersky Kaspersky Security Scan, dizajniran je tako da može da konstatuje kakav je bezbednosni status kompjutera i da pruži najnovije informacije o pretnjama i ranjivostima postojećeg sistema kao id a detektuje opasne viruse koje često izostavljaju popularna komercijalna bezbednosna rešenja. Moderne antivirusne tehnologije koje su u sklopu Kaspersky Security Scan programa pomogle su hiljadama korisnika širom sveta, kako bi otkrili viruse i Trojance koji su aktivni na njihovim kompjuterima.
Programeri modernih komercijalnih i besplatnih bezbednosnih rešenja uveravaju korisnike da je korišćenjem njihovog softvera računar potpuno bezbedan. U realnosti, ovo nije uvek tačno: kompanija Kaspersky Lab otrkila je istraživanjem sprovedenim početkom 2013. godine, da čak i veoma popularna, proverena rešenja mogu da izostave opasne malware programe, kao i da propuste da informišu korisnike o pretnji.
Na primer, u studiji koju je sprovela kompanija Kaspersky Lab, Trojanac koji se zove ZAccess otkriven je na velikom broju kompjutera koji koriste bezbednosna rešenja drugih proizvođača. Onda kada biva instaliran, zlonamerni program može da preuzme sa intreneta dodatne module uz pomoć kojih može da obavlja nekoliko zlonamernih aktivnosti: iskorišćava rezultate pretraživača, automatski otvara linkove koje šalju sajber-kriminalci, preuzima datoteke itd.
Sality je još jedan zlonamerni program koji je otkriven u istraživanju kompanije Kaspersky Lab. Nakon što uspešno zarazi kompjuter, ovaj virus onesposobi bezbednosna rešenja instalirana na kompjuteru žrtve i blokira pristup intrenet domenu proizvođača tog bezbednosnog rešenja. Kako bi sprečio ručno brisanje virusa, svaki pokušaj koršćenja Windows Task Manager i Registry Editor alatki takođe je blokiran. Nakon instaliranja, program preuzima sa interneta nekoliko dodatnih zlonamernih modula, kao na primer modul za krađu poverljivih podataka sa kompjutera vlasnika (uključujući lozinke za pristupanje nalozima za različite internet usluge) i modul za slanje spam datoteka i slično.
ZAccess i Sality samo su dva od brojnih zlonamernih programa koje su stručnjaci kompanije Kaspersky Lab otkrili na računarima koje su koristili u istraživanju. Zaključak je potresan: čak i proverena i pouzdana rešenja ne mogu obezbediti kompletnu bezbednost i zahtevaju „drugo mišljenje“.

Povezana vest:  Sony predstavlja novu liniju impresivnih Cyber-shot fotoaparata

Potražnja za drugim rešenjem

Kaspersky Security Scan je besplatan program kompanije Kaspersky Lab specijalno dizajniran kao dodatno rešenje koje omogućava sekundarnu proveru kompjutera, tražeći i dalje prisutne viruse, trojance, crve i ostale zlonamerne objekte. Ovaj program skenira Windows operativni sistem kao i ranjivosti i moguća nebezbedna podešavanja aplikacija, kao na primer auto-launch datoteke eksternih uređaja povezanih sa računarom. KasperskySecurityNetwork nalazi se na cloud-u i koristi se kao stalni izvor najnovijih informacija o aktivnim zlonamernim programima i ranjivostima. Ovaj program dnevno prima nove verzije svojih antivirusnih baza podataka, koje su iste kao one koje koriste komercijalni proizvodi kompanije Kaspersky Lab. Pored svega ovoga, program uvek raspolaže najnovijim informacijama i može uspešno da detektuje najnovije pretnje. Kada je skeniranje završeno, Kaspersky Security Scan dostavlja detaljan izveštaj o bilo kojim identifikovanim problemima i predlaže rešenje.
Kao bitna prednost Kaspersky Security Scan programa je ta što se ne suprotstavlja drugim bezbednosnim rešenjima. To znači da korisnici ne moraju da deinstaliraju njihove primarne anti-virusne proizvode pre nego što pokrenu proveru sa programom kompanije Kaspersky Lab.
„Prioritet kompanije Kaspersky Lab je da zaštiti korisnike od savremenih internet pretnji“, rekao je Oleg Išanov, direktor antivirusnih istraživanja u kompaniji Kaspersky Lab. „Kako bismo postigli ovo, razvili smo Kaspersky Security Scan – rešenje koje se zove drugo mišljenje, koje procenjuje koliko je dobro zaštićeno Windows okruženje korisnika. Statistika koju su uradili stručnjaci kompanije Kaspersky Lab pokazuje da je takva provera veoma pouzdana, čak i na kompjuterima koji koriste bezbednosna rešenja renomiranih proizvođača. Besplatan program biće koristan i onima koji ne koriste bezbednosne softvere iz jednog ili drugog razloga, ali bi voleli da provere bezbednosni status svojih kompjutera i utvrde da zaraza ne postoji. U svakom slučaju, savetujemo svim korisnicima da kupe i instaliraju sveobuhvatno bezbednosno rešenje, kao što je KasperskyInternetSecurity 2013.“

Povezana vest:  Novi Samsung pametni televizori sa Tizen platformom