Philips TLED1Philips stvorio energetski najefikasniju LED sijalicu tople bele svetlosti
 
Kompanija „Royal Philips Electronics“  najavila je novu inovaciju u LED osvetljenju, stvarajući energetski najefikasniju LED sijalicu na svetu koja se može upotrebljavati za opšte osvetljenje. Istraživači kompanije Philips razvili su zamenu za fluorescentnu sijalicu (TL), tzv. TLED prototip koji proizvodi rekordnih 200 lumena po vatu visoko-kvalitetne bele svetlosti (u poređenju sa 100lm/W za fluorescentnu sijalicu i samo 151lm/W za tradicionalnu sijalicu). Ovaj prototip TLED sijalice je dva puta efikasniji od dosadašnjih sijalica uz dva puta manju potrošnju energije.
S obzirom da više od 19% potrošnje struje na svetu odlazi na osvetljenje, ova inovacija će podstaći masivnu uštedu energije i troškova širom sveta. Očekuje se da će se TLED sijalica od 200lm/W naći na tržištu 2015. godine za kancelarijsku i industrijsku upotrebu, pre nego što najzad bude spremna za kućnu upotrebu.
Ovo je prvi put da su inženjeri osvetljenja uspeli da dostignu efikasnost od 200lm/W a da pritom ne ugroze kvalitet osvetljenja i da svi strogi parametri koje zahteva kancelarijsko osvetljenje budu ispunjeni. „Ovo je još jedno veliko otkriće u LED osvetljenju koje će pokrenuti dalje transformacije u industriji osvetljenja“, objašnjava Rene van Šoten, Generalni direktor kompanije „Light Sources & Electronics for Philips Lighting“. „Nakon dobijanja priznanja za kvalitet našeg LED osvetljenja (koje imitira tradicionalnu sijalicu) i stvaranja novih iskustava sa proizvodom Philips Hue (povezani bežični sistem osvetljenja za dom), sada predstavljamo sledeći inovativni korak u udvostručavanju efikasnosti osvetljenja. Uzbudljivo je zamisliti masovne uštede energije i troškove koje će ovaj proizvod doneti našoj planeti i korisnicima.“
 
Značajne uštede energije i troškova
 
TLED sijalice trebalo bi da zamene fluorescentne sijalice (neonke) koje se koriste u poslovnim i industrijskim prostorima, koje trenutno čine više od polovine ukupnog osvetljenja na svetu. Prelazak na dvostruko efikasnije TLED sijalice od 200lm/W generisaće značajne uštede energije i troškova.
Samo u Sjedinjenim Američkim Državama fluorescentne sijalice utroše oko 200 teravati struje godišnje. Ako bi se sve ove sijalice zamenile TLED sijalicama, Amerika bi trošila oko 100 teravati manje struje godišnje (to je jednako potrošnji 50 elektrana srednje veličine), što bi uštedelo više od 12 milijardi dolara i sprečilo emisiju oko 60 miliona metričkih tona ugljenika u atmosferu.
Ova nova LED inovacija od Philips-a ističe vrednost i snagu poslovanja ove kompanije u domenu osvetljenja, spajajući ekspertize iz LED tehnologije, sijalica, primena i sistema. Vodeće inovacije Philips Lumileds-a, kao što su fosforna tehnologija i plave LED sijalice, zajedno doprinose visokom kvalitetu osvetljenja i napretku u efikasnosti.
Povezana vest:  Zavirite u živopisni svet zvuka visoke rezolucije uz Sony h.ear uređaje