lenovo-skylight2

Kineski Lenovo kupuje deo američkog IBM

Kineska grupa Lenovo kupuje od američkog IBM poslove proizvodnje jeftinih kompjuterskih servera za 2,3 milijarde dolara, šireći svoju liniju proizvoda kojima dominiraju stoni računari, tableti i „pametni telefoni“. Lenovo, najveći proizvođač ličnih računara u svetu, saopštio je u četvrtak da će preuzeti 7.500 zaposlenih u IBM.
IBM će i dalje proizvoditi centralne računare (mainframe computers), skuplje servere i sisteme za čuvanje podataka. IBM je usred preusmeravanja sa hardvera ka softveru i uslugama. Ta kompanija je nedavno najavila investiciju od 1,2 milijarde dolara u svoj sistem „klaud poslovanja“ (cloud computing busineš) i još jednu milijardu dolara investicija u „kognitivne računarske operacije Vatson“ (Watson cognitive computing operations). 
Lenovo je u trećem kvartalu prošle godine pretekao rivala, amarički „Hjulit Pakard“ (Hewlett Packard Co.) i postao proizvođač računara „broj 1“ u svetu, ali tražnja opada. Kineska kompanija je saopštila da očekuje da će narednih godina prenosivi uređaji biti glavnina njegovog poslovanja.
Lenovo čija su sedišta u Pekingu i u „Istraživačkom parku Triangl“ (Researć Triangle Park) u Severnoj Karolini, SAD, godinama sarađuje sa IBM. Kineska kompanija je 2005. kupila jedinicu IBM za proizvodnju PC uređaja i od tada se proširila na bežične uređaje, uključujući „pametne telefone“ i tablet-računare.
Te dve kompanije planiraju da uđu u strateški odnos.

Povezana vest:  Samsung u partnerstvu s Netflixom snimio kratki film inspirisan hit serijom Stranger Things uz Galaxy S22 Ultra