strip nikola 1st page resizePAROL! UMETNOST IZVAN ZIDOVA, IZVAN GRANICA

Organizacija ApsArt, poznata po svojim pozorišnim projektima u kaznenim ustanovama, u Srbiji po prvi put pokreće projekat koji angažuje sadašnje i bivše osuđenike iz pet zemalja Evrope u kreativne procese. Projekat „Parol – umetnost izvan zidova i izvan granica“ omogućiće sadašnjim osuđenicima iz 13 kaznenih ustanova u Poljskoj, Francuskoj, Grčkoj i Belgiji da ovladaju umetničkim veštinama kao što su crtanje, slikanje, fotografija, kreativno pisanje i na taj način dobiju sredstvo izražavanja kojim će komunicirati izvan zidova i granica ali i veštinu koja im može koristiti nakon izlaska iz zatvora.
Nažalost zbog negativnog odgovora i odluke Uprave za izvršenje krivičnih sankcija koja ne prepoznaje potrebu za ovakvom vrstom aktivnosti, projekat Parol! neće moći da se sprovodi u srpskim zatvorima!
U okviru projekta Parol! u Srbiji radiće se isključivo sa bivšim osuđenicima kao i sa mladima sa problemom u ponašanju iz „Zavoda za vaspitanje dece i omladine“. Oni će pohađati kreativne radionice koje će voditi iskusni strip crtači i dramaturg.
Najbolja likovna i literarna dela nastala iz ovog procesa biće publikovana u formi strip novele kao i izložena na izložbama u Beogradu, gradovima Srbije i Briselu.
Ovaj javni poziv upućen je kako svim bivšim tako i sadašnjim osuđenicima.
Bivši osuđenici mogu slati svoje prijave za učešće na radionicama na [email protected], a sadašnji osuđenici se pozivaju da svoje priče/pesme sa temama Zid/Granica/Moj dan/Moj san, ukoliko pročitaju ovaj tekst, šalju poštom na ApsArt, Narodnih heroja 30 11000 Novi Beograd
Projekat finansira Evropska komisija u okviru programa Kultura 2007/13 kao i Ministarstvo kulture Srbije.

Povezana vest:  I ove godine Grafis priznanja za Mirka Ilića i JDP