Nasilje nema opravdanja-plakat-02Beogradska premijera i 50. izvođenje predstave Nasilje nema opravdanja

U okviru projekta „Teatrom protiv nasilja“ koji sprovodi Centar za razvoj neformalnog obrazovanja uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih Nacija izvodi se predstava „Nasilje nema opravdanja-planirajte porodicu bez nasilja“ Zijaha A. Sokolovića premijerno u Beogradu, u ponedeljak 14. aprila 2014. godine, u 18 sati i u 20 sati u Dečjem kulturnom centru Beograda, Takovska 8.
Predstava „Nasilje nema opravdanja“ je proglašena najboljim projektom u Evropskoj Uniji u prevenciji kriminaliteta i nasilja u porodici na godišnjem kongresu Mreže zamalja EU za prevenciju kriminaliteta (European Crime Prevention Network – EUCPN), koji je održan polovinom decembra meseca prošle godine u Litvaniji, a njen autor i reditelj Zijah A Sokolović postao je ambasador UNDP-a za nenasilje i toleranciju.
Zahvaljujući kancelariji UNFPA predstavu, namenjenu mladima uzrasta od 14 do 18 godina, do sada je videlo 2.000 srednjoškolaca u 50 škola širom Srbije (Pančevu, Novom Sadu, Priboju, Novom Pazaru, Prijepolju, Novoj Varoši, Prokuplju, Žitorađi, Merošinu, Sjenici i Tutinu). Tekst za predstavu je pisan u saradnji sa psiholozima i socijalnim radnicima i sadrži 120 primera oblika nasilja, svakodnevnog, mitološkog, porodičnog psihološkog, fizičkog, seksualnog, ekonomskog, zdravstvenog, sa primerima dečijeg doživljavanja nasilja i preporukom reakcije na oblike nasilja. U Srbiji predstavu igraju tri postave glumaca: Mladen Sovilj i Alisa Lacko, i Milijana Makević i Marko Marković, Rifat Rifatović I Lemana Bećirović a dramaturg predstave je Selma Parisi.
Integralni deo predstave je interakcija sa publikom, u formi intervjua. Čak 97,3 % mladih je reklo da im se predstava svidela. Na pitanje „smatrate li da nasilje može biti ključni faktor prilikom planiranja porodice?“, većina intervjuisanih (63.3%) odgovorila je DA. Međutim, alarmantan podatak je da 27.7% smatra da nasilje nije problem prilikom formiranja porodice, što nas dovodi do zaključka da skoro trećina ispitanika odobrava nasilje unutar porodice, a možda je nekada i sama bila nasilnik ili žrtva
Cilj nastavka projekta „Teatrom protiv nasilja“, koji se sprovodi do aprila 2015. godine u 5 regiona u Srbiji je da kroz „edukaciju kroz teatar“, zagovaranjem poštovanja prava manjina, promociju nenasilja, interkulturnog dijaloga, aktivizam i organizovanje građana da se bore protiv nasilja utiče na smanjenje nasilja u našem društvu.

Povezana vest:  Istorijski roman „Ljubavne priče iz Kazablanke“ u prodaji