biljana lukic promocijaDebitantski roman Biljane Lukić „Maskarada“

Izdavačka kuća „Čarobna knjiga“ predstavila je debitantski roman Biljane Lukić „Maskarada“, koji zaslužuje pažnju, jer ga je pohvalio prof. dr Ratko Božović, iza nje je stao urednik Nikola Petaković, a objavljen je kod izdavača koji čuva ugled koji je stekao.
Glavni urednik „Čarobne knjighe“ Borislav Pantić je objasnio da ga je ovom romanu privukao podatak da se radi o istinitoj priči koja je zanimljivija od svake fikcije, a zbiva se tokom devedesetih godina 20. veka i otkriva mnoge nepoznanice o ljudima koji su nas vodili tokom te dramatične dekade.
Urednica i izdavač onlajn knjiga Tea Jovanović je ispričala da uglavnom izbegava domaćhu književnost, ali da je prihvatila da pročita prvenca Lukićeve koja ima značajno novinarsko iskustvo (od 1991) , uređivala je zabavno-muzičke programe na Studiju B, autor je scenarista i voditelj mnogih tv emisija i kulturnih manifestacija, a bila je i suosnivač i urednik SOS kanala.
Prema rečima Jovanovićeve, bila je iznenađena kvalitetom knjige i zato je odlučila da je preporuči „Čarobnoj knjizi“ kao izdavaču sa kojim ostvaruje uspešnu saradnju i koja uživa ugled kao kuća koja ima veoma visoke estetske standarde prilikom kreiranja izdavačkog programa bilo da se radi o stranoj ili domaćoj knjizi.
Urednik domaćih knjiga Petaković je pokazao da može da bude veoma brzi i efikasan kada mu se svidi rukopis, jer je od čitanja do pojave knjige u knjižarama prošlo samo nekoliko meseci.
On je istakao da se iskreno divi autorki kako se uhvatila u koštac sa veoma složenom pričom i to uradila stilski ujednačeno.
Petaković je upozorio da nije u pitanju „ljubić“ u klasicncom smislu te reči iako u životu glavne junakinje ima i ljubavi ali u pitanju je opora, potresna ljudska drama u kojoj nema ni pobednika ni gubitnika, a slika sredine u kojoj se kreću likovi veoma liči na ovo naše sadašnje vreme.
Dr. Božović koji nikada ne prihvata da predstavi neku knjigu koja mu „nije legla“ odmah je konstatovao da za „Maskaradu“ nema mesta na “ sivoj traci naše aktuelne romaneskne produkcije“. Knjigu je percipirao kao zrelo delo formiranog pisca i teško je mogao da poveruje da se radi o romanesknom prvencu.
„Dugo nismo imali tako sjajan ženski lik kao što je glavna junakinja Ema“, kazao je Božović i dodao da je modernost knjige u njenoj vizuelnoj strani i priziva filmske radnike da je ekranizuju.
Božović je sa pregršt laskavih reči opisao glavnu junakinju kao samosvesnu mladu ženu koja se bori da opstane u svetu koji joj nije naklonjen. Oko nje su, dodao je Božović, majka sadista, otac gubitnik, muž za koga nema puno emocija jer voli drugoga a ona uspeva da sačuva svoju dušu ikao je svet oko nje u haosu i vrvi od kriminala.
„Knjiga je pisana na sugestivan, čaki ljubak način i može se reći da se pojavila nova spisateljica koja će naći svoje mesto u srpskoj književnosti“, glasio je zaključak penzionisanog profesora sociologije kuklture.
Biljana Lukić je insistirala da je ona po vokaciji novinar, a da je osetila duboku potrebu da zabeleži jednu istinitu priču koju nije menjala, a poliitčka pozadina je autentična, jer je dobro pamti i želela je da je sačuva kao lično svedočanstvo.

Povezana vest:  Ekipa novog komada Zvezdara teatra „Nije čovek ko ne umre“ pred medijima