BUDI 10 U Pančevu nastaje prva Strategija za decu u Srbiji

Kulturni centar Pančeva, organizator Međunаrodnog bijenаla umetničkog dečjeg izrаzа – BUDI koji će se održati od 16. maja do 16. juna, pokrenuo je, u saradnji sa Refraction timom iz Pančeva i pokretom URA Kultura iz Beograda, u okviru teorijskog segmenta Bijenala inicijativu za izradu Strategije za decu, koja će biti prvi takav dokument u Srbiji.
U Pančevu je u Gradskoj upravi u sredu, 30. aprila u 10 časova potpisan Protokol o saradnji osnovnih škola na teritoriji Pančeva i Kulturnog centra Pančeva. Potpisnici protokola su član gradskog veća zadužen za obrazovanje Miodrag Radojković, članica gradskog veća zadužena za kulturu Jasmina Večanski, direktor Kulturnog centra Pančeva Nemanja Rotar i direktori osnovnih škola grada Pančeva. Protokol će biti potpisan i sa predškolskom ustanovom Dečja radost Pančevo.
„Ovim Protokolom se ozvaničava i unapređuje postojeća saradnja Kulturnog centra Pančeva i obrazovnih ustanova sa teritorije Pančeva. Ovaj dokument predstavlja temelj budućih inicijativa u kulturi i ujedno ih i najavljuje: 5. Bijenale umetničkog dečjeg izraza, učestvovanje direktora, psihologa, pedagoga i nastavnika na konferenciji „Akcioni plan za uređenje stvaralaštva i kreiranje kulturnih navika kod dece“ i druge…“, izjavio je Branislav Radovanović, umetnički direktor Međunаrodnog bijenаla umetničkog dečjeg izrаzа – BUDI.
Konferencija „Akcioni plan za unapređenje stvaralaštva i kreiranje kulturnih navika kod dece“ biće održana 24. maja (10h) u Dvorani KC Pančeva u okviru Bijenala.
Grad Pančevo se pokazao kao odličan poligon za pionirska iskustva izrade lokalnih strategija što pokazuju Strategija brige o mladima opštine Pančevo 2007-2012. i Strategija kulturnog razvoja Grada Pančeva 2010-2015. Uz podršku Grada Pančeva, Gradskog veća, Sekretarijata za javne službe i socijalna pitanja, Odseka za kulturu, informisanje, sport, brigu o mladima i civilni sektor, Odseka za obrazovanje, društvenu brigu o deci, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, osnovnih škola na teritoriji Grada Pančeva, Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“, sportskih klubova, zdravstvenih ustanova, ustanova socijalne zaštite, ustanova kulture, organizacija civilnog društva mladih i za mlade, eksperata i drugih institucija, organizacija i pojedinca čije polјe delovanja obuhvata decu pokrećemo Inicijativu za izradu akcionog plana za unapređenje stvaralaštva i kreiranje kulturnih navika kod dece kao prvi korak prema pokretanju Inicijative za donošenje Strategije brige o deci Grada Pančeva 2015-2020.
BUDI tim u saradnji sa svim osnovnim školama grada Pančeva, predškolskom ustanovom Dečja radost, pokretom URA kultura, aplicirao je na Republičkom i gradskom konkursu za sredstva kako bi se ovaj značajan projekat realizovao tokom 2014. godine.
„Ovi dokumenti će biti prvi takve vrste u našoj zemlјi i kao takvi će poslužiti kao inicijalni model za druge gradove. Projekat je ove godine finansijski podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Pančeva“, dodao je Branislav Radovanović.
Peti Međunаrodni bijenаle umetničkog dečjeg izrаzа (5. BUDI) održaće se u organizaciji Kulturnog centra Pаnčevа od 16. maja do 16. juna pod sloganom SNOVI SU DA SE PRATE!
Tokom ovih mesec dana Pančevo će postati grad umetnosti i grad dece, koja će biti aktivni učesnik Bijenala, ali će u isto vreme uživati u pozorišnim predstavama, filmovima, koncertima i drugim sadržajima koji su specijalno za njih organizovani. Raznovrsni program BUDI-ja sastoji se iz nekoliko segmenata: filmskog, književnog, muzičkog, pozorišnog, ekološkog i teorijskog.
Na konkurs 5. Međunаrodnog bijenаlа umetničkog dečjeg izrаzа pristiglo je više od 2.000 dečijih radova iz Srbije, SAD, Engleske, Rusije, Singapura, zemalja ex-Yu regiona…, četiri puta više nego prošle godine. Stručni žiri, koji će ove godine imati najteži zadatak do sada, proglasiće najbolje radove u 7 kategorija i naravno dobitnika Grаn-prija Bijenala – „Munjevitog Krinfolionа“, koji je osvojio i fenomenalnu nagradu – put u evropski Diznilend (sa svojim pratiocem). Nаjbolji rаdovi biće uvršteni u zvаničnu selekciju Bijenala i prezentovаni nа veb strаnici: www.kulturnicentarpanceva.rs , kаo i u okviru zvаničnog progrаmа 5. BUDI-ja.

Povezana vest:  'Doručak kod Tifanija' večeras premijerno u Madlenijanumu