majka dudaVečeras premijera Brehtove drame „Majka hrabrost i njena deca „

Predstava „Majka hrabrost i njena deca“ Bertolta Brehta, u režiji Ane Tomović, biće premijerno izvedena večeras na velikoj sceni Narodnog pozorišta.
Podršku u produkciji pružio je Kulturni centar Pančevo, gde će predstava biti prvi put izvedena 12. juna.
V.d. direktora Drame nacionalnog teatra Spasoje Ž. Milovanović ističe da je ova predstava zamišljena kao kruna pozorišne sezone.
Naslovnu ulogu igra Dušanka Stojanović Glid, a u velikom ansamblu su Jelena Trkulja, Milutin Milošević, Mladen Sovilj, Nikola Vujović, Darko Tomović, Hadži Nenad Maričić, Slobodan Beštić i drugi.
Novi prevod uradila je Olivera Milenković. Dramaturzi su Vuk Ršumović i Željko Hubač, scenograf Ljerka Hribar, kostimograf Momirka Bailović, kompozitor Irena Popović Dragović.
„Majka hrabrost“ je snažan anti ratni komad, aktuelan sada i uvek, jer je rat zlo koje preti da satre civilizaciju. Breht ga je napisao 1939. godine, kao upozorenje u klimi koja je nagoveštavala Drugi svetski rat.
Drama prikazuje kako društveno-političke okolnosti bacaju malog čoveka u različite situacije, kako on svemu može da se prilagodi i preživi, ali govori i o onima koji ne pristaju, pokazujući duboko humanističko uverenje da mali čovek može da menja istorijske okolnosti, kaže rediteljka Tomović.

Povezana vest:  Nova akcija Vulkan izdavaštva: 3 knjige za 999 rsd!