Zoran Petrovic - Bez naziva 2 MediumOtvorena izložba „EKO foto – Odnos prema životnoj sredini“

Izložba fotografija „EKO foto – Odnos prema životnoj sredini“, u organizaciji Centra za foto talente, a uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine, otvorena je u sredu, 4. juna, u galeriji Kulturnog centra Čukarica i trajaće do ponedeljka, 9. juna, nakon čega se postavka seli u Majdanpek, a obići će još i 21 galeriju širom Srbije.
Na otvaranju izložbe proglašeni su pobednici konkursa, od strane stručnog žirija, u dve kategorije – najbolja fotografija i najbolja kolekcija fotografija jednog autora.
U kategoriji „najbolja fotografija“ prvo mesto osvojio je Slobodan Simić, sa fotografijom „Ocb 4“, drugi je bio Dragan Đelić, fotografija „Na putu kući“, dok je treće mesto osvojio Hadži Miodrag Miladinović, sa „Pijacom“. Pohvale za fotografiju dobili su i Anica Župunski, Lazar Leković, Saša Lazarević Korni i Zoran Pavlović.
U kategoriji „najbolja kolekcija fotografija“, prvo mesto osvojio je Zoran Petrović, Marjan Mišić je bio drugi, a je kao trećeplasirani proglašen Goran Bendelja. Pohvale za kolekcije fotografija dobio je i Slobodan Pajić.
„Sekretarijat za zaštitu životne sredine tradicionalno podržava „EKO foto“ izložbu, pre svega zato što je ekologija multidisciplinarna nauka koja pruža mogućnost podizanja svesti o važnosti zaštite životne sredine i kroz umetnost i ovakav oblik komunikacije sa širom javnosti.“ – istakla je Nataša Petrušić, šefica Odseka za informisanje, obrazovanje i saradnju sa udruženjima Sekretarijata za zaštitu životne sredine i dodala: „Izložba predstavlja jedan od 32 projekta koja su dobila sredstva na Javnom konkursu za finansiranje projekata iz oblasti zaštite životne sredine, na teritoriji Beograda, u 2014. godini, pod nazivom „Beogradu s ljubavlju“. Fond celog projekta iznosi 13 miliona dinara.“
Na konkurs Centra za foto talente ukupno je pristiglo 212 fotografija, od 54 autora, dok je na izložbi predstavljeno 69 fotografija 43 autora. Zanimljivo je istaći da su na ovogodišnji konkurs, pored radova domaćih umetnika, pristigle fotografije i iz Brazila, Kanade, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
„EKO foto“ izložba organizuje se devetu godinu za redom. Tema ovogodišnje izložbe je „Odnos prema životnoj sredini“ – u okviru koje su umetnici imali priliku da predstave i pozitivne i negativne primere iz svog okruženja, u ovoj oblasti.
Centar za foto talente osnovan je 1995. godine i predstavlja organizaciju civilnog društva koja ima za cilj da predstavi život i kulturu življenja u gradskim i ruralnim sredinama, pre svega ukazujući na značaj zaštite životne sredine.

Povezana vest:  Produženo trajanje svih izložbi u Muzeju savremene umetnosti do 25. septembra