krunisanje-popeje plakatKrunisanje Popeje otvara Festival rane muzike 15. juna
 
Festival rane muzike biće održan od 15. do 22. juna u Beogradu, a na programu je osam koncerata na kojima će nastupiti ansambli i solisti iz Sjedinjenih Američkih Država, Hrvatske, Italije, Bugarske i Srbije.
Festival će otvoriti u nedelju 15. juna u 19.30 srpska premijera barokne opere Klaudija Monteverdija „Krunisanje Popeje“ u Teatru I operi Madlenijanum, a festivalski program biće završen repriznim izvođenjem tog dela u nedelju 22. juna.
Organizator festivala Predrag Gosta rekao je agenciji Beta da je „Krunisanje Popeje“, remek delo barokne muzike i jedno od prvih dela baziranom na istorijskom događaju, postavljeno na scenu kako bi se popunila repertoarska praznina u Beogradu i regionu.
-U glavnoj ulozi nastupa Jana Jovanović, koja studira u Norveškoj, a za ovu ulogu izabrana je na audiciji, jer smo svaku ličnost u opera želeli da predstavimo na najbolji mogući način glasovno, ali I pojavom, likom i karakterom pevača – rekao je Gosta.
Prema njegovim rečima drugu glavnu ulogu u operi iz 1643, lik Nerona tumačiće mecosopran Jana Vuletić iz Dubrovnika koja živi u Berlinu i već je poznato ime na svetskoj operskoj sceni.
Među ostalim izvođačima su gosti iz Italije Karlo Vistoli, prošlogodišnji pobednik takmičenja „Renata Tebaldi“ i Marina Serpalji u ulozi Popejine družbenice, dok u ulozi Neronovog učitelja Seneke nastupa Plamen Krupnikov iz Bugarske.
U izvođenju opere učestvuje američki ansambl Nju Triniti Barok, koji će na festivalu nastupiti i u sredu 18. juna u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, sa programom posvećenim delima Antonija Vivaldija.
Hrvatski ansambl Minstrel na festivalu gostuje u petak 20. juna, a predstaviće dela hrvatskih baroknih kompozitora, u ponedeljak 16. juna nastupa ansambl Levant sa delima srednjeg veka, a u utorak 17. juna ansambl Anonimus sa delima francuskog baroka.
U četvrtak 19. juna u Galeriji fresaka crkvenu muziku stare vizantije izvodi pojac Pavle Aksentijević, ansambl Flauto dolče sa delima koja obuhvataju period od srednjeg veka do baroka nastupa u subotu 21. Juna i festival zatvara repriza „Krunisanja Popeje“.
Svi koncerti počinju u 20.00 sati osim opere koja je u 19.30, a pred početak izvođenja od 18.30 u Teatru Madlenijanum umetnički rukovodioci Marijana Mijanović i Predrag Gosta razgovaraće sa publikom o Monteverdijevom delu.
Povezana vest:  Nedelja iračke kulture u Beogradu od 2. do 7. oktobra