viktor vikorija

Premijera mjuzikla „Viktor, Viktorija“ 11.juna

Premijera mjuzikla „Viktor,Viktorija“ koja je bila zakazana za 17. maj, a otkazana zbog poplava, biće održana u sredu 11. juna u Pozorištu na Terazijama.
Reditelj srpske verzije brodvejskog spektakla je Mihailo Vukobratović, songove je preveo i prepevao Slobodan Obradović, koreograf je Milan Gromilic, scenograf Geroslav Zarić, kostimograf Tatjana Radišić, muzički aranžer Ivan Ilić i dirigent Vesna Šouc.
U predstavi igraju Mina Lazarević, Dragan Vujić Vujke, Jelena Jovičić, Aleksandar Srećkovic Kubura, Vladan Savić, Rade Marjanović, učestvuje balet, hor i orkestar Pozorišta na Terazijama.
Priča „Viktor Viktorija“ najpoznatija je po istoimenom filmu Blejka Edvardsa iz 1982.godine sa Džuli Endrjus u ulozi pevačice koja se radi karijere prerušava u muškarca i ostvaruje uspeh, ali joj lažni pol smeta u privatnom životu.
Edvards je i autor scenarija za ovaj poznati fim a obzirom na to da je kompozitor Henri Mansini umro pre nego što je predstava bila gotova, muziku je dovršio Frenk Vajldhorn.
Brodvejska premijera mjuzikla „Viktor Viktorija“ održana je 1995. godine u Markus teatru, u režiji Blejka Edvardsa, i koreografiji Roba Maršala. U originalnoj podeli igrali su Džuli Endrjus i Toni Roberts. Mjuzikl „Viktor Viktorija“ je od 2012. godine ponovo na londonskoj sceni u Southwark Playhouse.
Prema rečima reditelja srpske verzije mjuzikla Vukobratovića, poštovali su licencu ali uz novo čitanje, jer je glavna tema komada ljubav, van vremena.
„Dešavanje nije u Parizu 30-ih godina, nego u Parizu bilo kada, pa i danas, ovo je komad o ljubavi u bilo kom obliku, a pitanje seksualnosti nije u prvom planu“, izjavio je reditelj.
Savremena interpretacija ove priče o pevačici koja postiže uspeh u svom poslu pretvarajući se da je muškarac, polazi od toga da ne postoji ništa neobično u nekoj vrsti prerušavanja, zamene polova i slično, što je možda bilo u vreme kada se ovaj mjuzikl pojavio, istakao je Vukobratović.
Dirigent Šouc najavila je spoj raznovrsnih muzičkih žanrova, od džeza preko balada do numera sa bojom klasike, ističući da su pevački zadaci vrlo zahtevni.

Povezana vest:  MoMA izložila radove umetnika iz islamskih zemalja na koje se odnosi Trampova uredba