Pepeljuga U Poljskoj se otvara izložba posvećena Međunarodnom festivalu pozorišta za decu iz Subotice

Velika retrospektivna izložba pod nazivom Festival u fokusu u okviru koje će biti predstavljen izbor od 50 fotografija iz različitih perioda tokom 20 godina postojanja Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice biće otvorena 11. juna u 18h u poljskom gradu Lomža (Galerija pod arkadama).
Ovaj izuzetan foto-dokument prikazuje Festival od njegovih skromnih početaka sredinom 90-ih godina prošlog veka pa sve do sadašnjih dana kada je postao jedan od najznačajnjih festivala pozorišta za decu u Evropi i jedan od najvećih u svetu.
Jubilej – 20. godina postojanja, koji je Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice prošle godine proslavio, kao i dugogodišnja plodna saradnja sa poljskim umetnicima i pozorišnim stručnjacima, povod su za otvaranje ove vredne izložbe, koja je još jedno podsećanje na veliki ugled i kredibilitet koji Festival uživa u svetu.
Izložba je deo programa 27. Međunarodnog pozorišnog festivala „Valiska“ (11-14. jun, grad Lomža u Poljskoj), a biće postavljena i ove jeseni u okviru 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu koji će se održati u Subotici od 21. do 27. septembra 2014. godine.
Autori fotografija su Augustin Juriga, Biljana Vučković, Nikola Tumbas, Dejan Vuković (korišćen je i određen broj fotografija drugih autora iz festivalske arhive).
Autori izložbe su direktor Festivala Slobodan Marković, fotograf Augustin Juriga i izvršna direktorka Festivala Olivera Mudrinić. Izložbu je pripremio Augustin Juriga.
Izvršni producenti i organizatori izložbe su Otvoreni univerzitet Subotica i Pozorišni muzej Vojvodine. Suorganizatori i domaćini: Pozorište lutaka i glumca (Lomža, Poljska), 27. Međunarodni pozorišni festival „Valiska“ (Lomža) i Galerija pod arkadama (Lomža).
Dvadeset godina Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici i učešće 360 dramskih ansambala iz 44 zemlje sveta u njegovim takmičarskim programima predstavljaju prilog istoriji i antologiji svetskog lutkarstva i pozorišta za decu, što Festival jasno i nedvosmisleno imenuje i karakteriše kao jednu od najznačajnijih nacionalnih manifestacija kulture Republike Srbije – daleko van njenih granica. Od osnivanja, 1994. godine, u takmičarskim i pratećim programima zajedno odigrane su 532 predstave sa pet kontinenata, na preko četrdeset jezika. Samo 20 predstava ponelo je najviše priznanje Festivala – Grand Prix, ali su mnoge predstave viđene na proteklih 20 Festivala ostvarile značajan umetnički i estetski uticaj na razvoj pozorišta za decu i mlade uopšte i na razvoj umetnosti lutkarstva posebno.
Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte Festival je 2005. godine nagrađen Vukovom nagradom, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je 2009. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada Pro Urbe za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti, a ovo su samo neka od priznanja koja su tokom proteklih godina dodeljena Festivalu za njegova postignuća.
Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

Povezana vest:  Dve knjige Kreativnog centra među prvih pet na konkursu za nagradu Plavi čuperak