Pavle Popovic foto
Najbolji mladi violončelista Srbije, Pavle Popović svira za svoj rodni Paraćin!
 
16-godišnji violončelista koji je na ovogodišnjem Republičkom takmičenju osvojio maksimalnih 100 bodova i titulu Laureata u najstarijoj kategoriji, će u petak, 13. juna 2014. godine (19 časova), održati koncert u Guarneriusu, a u okviru serije humanitarnih koncerata za pomoć poplavljenim područjima „Prijateljske ruke preko vode“.
Pavle je jedan od najboljih i najnagrađivanijih učenika prestižne Škole za muzičke talente u Ćupriji,  gde je upravo diplomirao, a kao rođeni Paraćinac, svojim koncertom i učešćem u našoj seriji humanitarnih muzičkih akcija, pomaže svom gradu koji je znatno stradao u velikim poplavama.
Uz klavirsku saradnju Zorana Gavrilovića, Pavle će u Guarneriusu izvesti kompozicije  Baha, Pjatija, Čajkovskog i Jevtića, a specijalni gost koncerta će biti njegov stariji kolega,  naš poznati violončelista Dragan Đorđević, koga kritika naziva  jednom od najoriginalnijih umetničkih ličnosti svoje generacije.
Kao i na prethodnim koncertima, pozivamo naše posetioce da umesto kupovine ulaznica,  sa sobom donesu konzerviranu hranu, sredstva za dezinfekciju, kućnu hemiju ili pelene,  robu koja je Paraćincima trenutno najpotrebnija.
PAVLE POPOVIĆ je od svoje devete godine u klasi profesora Bože Saramandića (Škola za muzičke talente Ćuprija), jednog od najboljih profesora violončela u Srbiji. Iako veoma mlad, već je ostvario brojna koncertna gostovanja širom Evrope, uz usavršavanja na kursevima kod priznatih violončelista.
Od 2006. godine do danas, Pavle je osvojio više od 20 prvih nagrada, laureata i specijalnih nagrada. 2012. godine je u Rumuniji kao solista svirao Bokerinijev koncert u B-duru u gradu Krajovi, zatim je usledio koncert u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i učešća na raznim festivalima u državi i inostranstvu.
Iste godine je pozvan da svira u novooformljenom orkestru u Minhenu, uz pratnju Monteverdi hora, pod palicom poznatog dirigenta Konrada von Abela, svirajući u čuvenoj Herkulessaal u Minhenu. U avgustu iste godine svirao je u orkestru, ,,Wonderful Youth Orchestra“, pod palicom Igora Koretija, nastupajući  u nekoliko država Evrope.
2013. je osvojio prvu nagradu na međunarodnom takmičenju ,,Petar Konjović“ u Beogradu, kao i specijalnu nagradu na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu, a kao kruna dosadašnjeg uspeha je i gostovanje na humanitarnom gala koncertu u Monte Karlu sa orkestrom Škole.
Povezana vest:  „Guliverovo novogodišnje putovanje“ u tri termina na sceni Malog pozorišta „Duško Radović“