PUT U DAMASK

Prva čitaća proba za predstavu „Put u Damask“ u NP

 

U Narodnom pozorištu danas je održana prva čitaća proba za dramu Augusta Strindberga „Put u Damask“, u režiji i adaptaciji Nikite Milivojevića, saopštio je nacionalni teatar.

Umetničku i saradničku ekipu predstave pozdravio je v.d. upravnika Dejan Savić koji je rekao da je ovo ozbiljan naslov sa veoma dobrim rediteljem i glumačkom podelom i naglasio da se premijera očekuje između 15. i 22. novembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Povezana vest:  Mikser Festival raspisuje međunarodni konkurs “Ghost Project 2017: Novi nomadi”

On je najavio da će dramski ansambl u toku naredne 146. sezone imati dve ili tri premijere na Velikoj i tri do četiri na Sceni „Raša Plaović“.

Prema rečima v.d. direktora Drame Narodnog pozozrišta Spasoja Ž. Milovanovića, igranje ovog komada predstavlja ne samo pozorišnu poslasticu, već i stvar prestiža.

„Strinbergov „Put u Damask“ je nezaobilazna stepenica u razumevanju sadašnje dramske literature i sadašnjeg pozorišta, na ovom komadu, koji predstavlja temelj ekspresionizma, počiva čitava literatura 20. veka“, ocenio je Milovanović.

Povezana vest:  Izložba dela austrijskih umetnika u Galeriji FLU-a

Reditelj Milivojević, koji u Narodnom pozorištu režira posle pauze od tri godine, kada je sa velikim uspehom postavio Šekspirovog „Henrija Šestog“, rekao je da je „Put u Damask“ veoma inspirativan komad za rad i da pripada isključivo velikim teatrima.

Prema Milivojevićevom mišljenju, ovo je priča o izgubljenoj veri i potrazi za njom, u pitanju je autobiografsko delo jer u Strindbergovoj biografiji „može da se pronađe 99 posto onoga o čemu on u njemu piše“.

Povezana vest:  Mikiju Manojloviću uručen francuski orden

U podeli su Slobodan Beštić (Nepoznati), Nataša Ninković (Dama), Hadži Nenad Maričić (Cezar), Boris Pingović (Lekar), Nebojša Kundačina (Gostioničar), Bojan Krivokapić (Gost), Pavle Jerinić (Gost), Jelena Đulvezan (Opatica), Branko Jerinić (Prosjak), Aleksandra Nikolić (Majka) i Tanasije Uzunović (Starac).

Dramaturg je Slavko Milanović, scenografiju će kreirati Miodrag Tabački, kostime Marina Medenica, muziku će komponovati Zoran Erić, a koreografiju Amalia Benet.