kanjos maceodnovic„Kanjoš Macedonović“ otvara festival Grad teatar Budva

Predstavom „Kanjoš Macedonović“ u režiji Vide Ognjenović, koja je i autor teksta, 20. juna biće otvoren festival Grad teatar, koji će ove godine trajati do 10. avgusta, saopšteno je iz direkcije festivala.
Naslovnog junaka u ovom poznatom komadu, koji je Narodno pozorište uradilo u koprodukciji sa Grad teatrom Budva, igra Igor Đordević, a u velikom glumačkom ansamblu nalaze se i Marko Baćović, Predrag Ejdus, Branislav Lečić, Aleksandar Đurica, Branko Vidaković, i drugi.
Ova drama u tri čina prema Stefanu Mitrovu Ljubiši, izvedena je 28. jula 1989. godine na pomenutoj pozorišnoj manifestaciji, takođe u režiji Vide Ognjenović koja je lik naslovnoj junaka tada poverila Žarku Lauševiću.
Autorka smatra da u novoj glumačkoj podeli, sa drugačijim idejama i u drugim okolnostima, predstava deluje kao obnovljeni razgovor sa Kanjošem.
Prema njenim rečima, ovaj začudni junak iz legende, koji se nalutao po dalekim svetovima, umorio od istorije i događaja, došao je u naše vreme i naše okolnosti, da nam pokaže sve ožiljke koje je usput dobio, ali i ko smo mi, i kakvi smo.
Osim „Kanjoša Macedonovića“, u Budvi će reprizno biti izveden još jedan komad koji je Narodno pozorište u Beogradu uradilo u koprodukciji sa pomenutim Festivalom.
Reč je o drami „Uspavanka za Vuka Ničijeg“, po romanu Ksenije Popović u dramatizaciji Bojane Mijović i režiji Đurđe Tešić.
U ovoj predstavi o ljubavi i prijateljstvu četvoro ljudi, odraslih u domu za nezbrinutu decu, koja je premijerno izvedena 9. jula 2013. godine u budvanskom Starom gradu, uloge tumače Viktor Savić, Marija Vicković, Bojan Krivokapić, Pavle Jerinić i Vanja Milačić.

Povezana vest:  Praznično darivanje Vulkan izdavaštva i Ferrero Rochera