KrugBESTSELER „KRUG“ KOJI JE POTRESAO GOOGLE I FACEBOOK STIŽE U SRBIJU

Od petka 20. juna u prodaji će se pojaviti novo izdanje izdavačke kuće Booka, roman KRUG  jednog od najznačajnijih američkih pisaca današnjice Dejva Egersa . Srpski je tek drugi svetski jezik na koji je ovaj roman preveden, a do kraja godine biće objavljen u više od 20 zemalja.

O ROMANU

Zastrašujuća vizija bliske budućnosti u kojoj privatnost nestaje, a svetom vlada moćna korporacija velika kao Google, Facebook i Twitter zajedno.

Kada je dobila posao u Krugu, najmoćnijoj IT kompaniji na svetu, Mej Holand je shvatila da joj je to životna prilika. Krug, sa sedištem u ogromnom kampusu u Kaliforniji, povezuje lične imejl naloge korisnika, profile na društvenim mrežama, usluge onlajn bankarstva i trgovine sa svojim univerzalnim operativnim sistemom, stvarajući svakome jedinstveni onlajn identitet, čime započinje novo doba pristojnosti i transparentnosti.

Mej oduševljava modernost i živost ove kompanije u čijem kampusu se održavaju žurke koje traju celu noć, poznati muzičari sviraju na travnjaku, organizuju se sportske aktivnosti, klubovi i ručkovi, čak postoji i akvarijum s retkim ribama, nastanjenim u Marjanskom rovu, koje je tu dopremio generalni direktor. Ono što počinje kao priča o mladoj ambicioznoj ženi punoj ideala vrlo brzo postaje uzbudljiv roman pun neizvesnosti, koji pokreće pitanja o važnosti sećanja, istorije, privatnosti, demokratije i granica ljudskog znanja.

Povezana vest:  Čitalačka poslastica za najmlađe: Legenda o Kevinovom izbavljenju

Društvo bliske budućnosti prikazano je kao dobrovoljna antiutopija čiji stanovnici sa oduševljenjem pristaju da svaki trenutak njihovih života bude zabeležen okom kamere i da im deca budu čipovana zarad sigurnosti i prosperiteta.

Romanom „Krug“ Dejv Egers, jedan od vodećih američkih autora stao je rame uz rame sa klasicima poput Orvela, Hakslija i Zamjatina.

ZANIMLJIVOSTI

Rukopis romana bio je strogo čuvana tajna i osim pisca i izdavača niko ga nije video do dana kada je knjiga objavljena u Severnoj Americi i Engleskoj.

Roman je momentalno postao veliki bestseler I prodat je u preko 250.000 primeraka izazvavši burne polemike i snažnu reakciju osoba bliskih IT gigantima koji su se prepoznali u ovoj bliskoj antiutopiji.

Nakon samo osam meseci roman stiže na srpsko tržište, i domaći čitaoci će biti među prvima na svetu koji će moći da ga pročitaju. Do kraja 2014. osim u Srbiji biće objavljen u više20 zemalja.

KRITIKA O ROMANU KRUG

„Parabola o životnim opasnostima koje vrebaju u digitalnom dobu, u kome se sve više naših ličnih podataka skuplja, proučava i koristi za zaradu, u kome se sve nadzire, u kome je privatnost prevaziđena, a maoistički kolektivizam je glavna ideologija. Egers nam pokazuje kako digitalna utopija može našu svakodnevicu da pretvori u skup podataka, kako vera u mudrost gomile vodi vlasti rulje, kako prihvatanje kolektivne inteligencije unižava pojedinca.“

Povezana vest:  Kairo u Novom Sadu – svetski baletski klasici u SNP-u

Mičiko Kakutani

The New York Times

„Egersa kao da pokreće čist adrenalin, a ideje prosto kuljaju iz njega dok preduzetnici u Krugu predlažu svoje izume… Roman ideja… o društvenoj konstrukciji i dekonstrukciji privatnog, o narastajućem korporativnom prisvajanju privatnosti, kao i o posledicama koje takvo posedovanje može imati po zapadnu demokratiju…“

Margaret Atvud

The New York Review of Books

„Nemoguće je napisati 1984. za naše doba, pošto je vreme u kom živimo još uvek 1984. Međutim, Egersov novi roman Krug možemo shvatiti kao aktuelan i ubedljiv apendiks Orvelovog dela. Polazište Kruga jeste da nas Veliki Brat i dalje prati, samo što je njegova inkarnacija sada ingenioznija i podmuklija. Upoznali smo Velikog Brata – i to smo mi… Kada sam pročitao Krug, postao sam svesniji društvenih mreža i načina na koji one izobličuju naš svet u živi pakao neprestanog i sveopšteg uzajamnog nadziranja.“

Povezana vest:  Poezija koja odoleva vremenu - zbrika pesama Desanke Maksimović "Reći ću ti svoju tajnu"

Lev Grosman

Time

O PISCU

Dejv Egers (1970) je jedna od ključnih ličnosti savremene američke književnosti.

Na književnoj sceni pojavio se remek delom „Potresno delo zapanjujuće genijalnosti“, autobiografskim romanom koji je stigao na prvo mesto bestseler liste časopisa The New York Times.

Time magazin ga je proglasio knjigom godine, bio je nominovan za Pulicerovu nagradu, a nedavno je uvršten i na listu najboljih romana prve decenije 21. veka.

Za svoja kasnija dela (What is What, Zeitoun, A Hologram for the King) nagrađen je brojnim priznanjima (American Book Award, Dayton Literary Peace Prize, LA Times Book Award, Northern California Book Award, the Robert F. Kennedy Distinguished Honor), a uspešno se okušao i kao scenarista (Away We Go, Where the Wild Things Are).

Osim pisanjem Egers se bavi izdavaštvom, osnivač je nezavisne izdavačke kuće McSweeney’s, koja stoji iza kultnog magazina The Believer, a 2002. pokrenuo je neprofitnu organizaciju 826 Valencia koja pomaže talentovanoj deci da razviju svoj književni dar.

Živi u San Francisku sa suprugom, poznatom književnicom Vendelom Vidom i dvoje dece.