Marsa AjvinsMarša Ajvins iz svemira pravo u Dom omladine Beograda

Marša Ajvins, astronautkinja koja u svojoj karijeri ima više svemirskih misija i skoro dve hiljade sati staža provedenih u Kosmosu, biće danas i sutra gošća Doma omladine Beograda! Povod njene posete, je manifestacija „Mesec sletanja na Mesec“, koja se realizuje u saradnji sa Ambasadom SAD, u čast obeležavanja 45 godina od sletanja na Mesec, Misije Apolo 11 i proslave 50 godina Doma omladine Beograda.
Između ostalih aktivnosti koje će imati u Beogradu, Marša Ajvins će u petak, 20. juna od 18 časova, u Velikoj sali Doma omladine, održati predavanje na temu „Istorija čovekovog leta u svemir“, na koje je ulaz slobodan. Govoriće o prvim pokušajima čoveka da ode u Svemir, približiće publici podatke o tome šta danas radimo u Svemiru i daće svoje viđenje na temu gde bi budućnost trebalo da nas odvede… Nakon predavanja, u holu Velike sale Doma omladine Beograda sa početkom u 20 časova, Marša će otvoriti izložbu „Povedi me na Mesec“, na kojoj Dom omladine Beograda i Muzej istorije Jugoslavije predstavljaju publici eksponate svemirskih ekspedicija i poklone Josipu Brozu Titu.
U okviru manifestacije „Mesec sletanja na Mesec“, koja će u Domu omladine Beograda trajati od 20. juna do 20. jula 2014, pripremili smo i brojne druge zanimljive, besplatne programe, a predstavljamo vam samo neke od njih.
Na muzičko putovanje ka Mesecu i nazad, u nedelju 22. juna od 20 časova, sa Platoa Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda povešće nas Elmhurst koledž džez bend. Oni će publici predstaviti svoj izbor džez standarda, prilagođenih big band aranžmanima, među kojima će biti i klasik „Fly Me To The Moon“ Barta Hauarda, kompozicija nastala 1954. godine – koja obeležava 60 godina postojanja. U proslavljenom izvođenju Frenka Sinatre iz 1964, ova pesma je postala veliki hit, a melodija je predstavljala neformalni zaštitni znak svih Apolo svemirskih misija, čiji glavni cilj je bilo sletanje na Mesec. Poslušajte originalno izvođenje muzike iz perioda kad je putovanje na Mesec bilo još uvek samo san koji su snevale generacije, nešto u dalekoj i nedohvatnoj budučnosti. Neka nas ovom prilikom nada i optimizam džeza u izvođenju ovog poznatog studentskog orkestra povedu na muzičko putovanje ka Mesecu.
U utorak, 8. jula od 19 časova, pozivamo vas na zanimljivo predavanje Nemanje Martinovića u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda, na temu „Misije na Mesecu“. Jedan od najuzbudljivijih perioda svemirskih istraživanja se desio sredinom XX veka i kulminirao je ljudskim misijama na Mesec. Dok nas nekoliko nedelja deli od godišnjice prvog sletanja na Mesec, podsetićemo se tog perioda prožetog neizvesnostima, problemima i uspesima koji su ga obeležili. Sumiraćemo najuzbudljivije trenutke i bavićemo se posledicama, uticajem na razvitak čovečanstva i predstojećim novim misijama na Zemljin jedini satelit.
Nemanja Martinović, student treće godine doktorskih studija astrofizike na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Radi kao istraživač – saradnik na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu. Bavi se evolucijom galaksija i supermasivnih crnih rupa kroz kosmološke simulacije. Bavi se i popularizacijom nauke. Saradnik je u Istraživačkoj stanici „Petnica“ na seminaru astronomije.
Besplatna filmska revija „Povedi me na Mesec“, biće organizovana od 18. do 20. jula u Bioskopu Doma omladine Beograda. Ideja revije je da se motiv Meseca sagleda iz svih uglova: od fascinacije Mesecom kao simbolom, preko njemu pripisivanih uticaja, pa do filmova koji se bave sletanjem na Mesec i budućnošću svemirskih istraživanja. Od klasika sedme umetnosti, do manje poznatih ostvarenja – posetite ovu filmsku reviju na kojoj svako može pronaći nešto po svom ukusu!

Povezana vest:  „Mladost umetnost“ – mesto susreta umetnosti i humanosti