Plakat 3. PhantomfestDanas počinje treći Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest

Treći Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest održaće se u Vranju 27. i 28. juna u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.
Festival će svečano otvoriti 27. juna u 20h u sali Doma vojske u Vranju zajedničkim izvođenjem pantomimičarske tačke (presecanjem zamišljene crvene vrpce) Džozef Vin, ispred Ambasade SAD u Srbiji, Snežana Simonović (sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje), Nebojša Novković, direktor festivala i Dragoljub Stevanović, zamenik gradonačelnika Vranja.
Tokom dva festivalska dana biće izvedene tri predstave pantomime (dve profesionalne predstave i jedna sa gluvim i nagluvim glumcima). Na P(h)antomfestu, i po prvi put u Srbiji, nastupiće i čuvena američka pantomimičarka Hilari Čeplejn sa predstavom „Život u njenom danu“

Satnica festivala:

27. jun 2014.

Prateći program: 17.00h – Prezentacija-diskusija „Smejati se pokretu“, Hilari Čeplejn, Američki kutak pri biblioteci „Bora Stanković“ u Vranju

Sala Doma vojske u Vranju
20.00h – Svečano otvaranje festivala
20.10h – „Igra“ (Srbija)
21.00h – „Šta bi bilo kad bi bilo“ (Rumunija)

28. jun 2014.

Prateći program: 12.00h – „Pantomima izlazi na ulicu – Pantomimičar na pijaci“, Meto Janakievski (Skoplje, Makedonija), Gradska pijaca, Vranje

20.00h – „Život u njenom danu“, Hilari Čeplejn (SAD), sala Doma vojske u Vranju

Povezana vest:  "Dah života" - najbolja autobiografija 2016. po oceni sajta Goodreads

Hilari Čeplejn je jedna je najznačajnjih američkih komičarki pokreta. Ona je i klovn i pantomimičarka, ali i urnebesno zabavna. Nastupala je na Brodveju, u Karnegi Holu, Linkoln Centru, a prvi put u Srbiji nastupiće sa svojom predstavom „Život u njenom danu“ na trećem Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfest. Gostovanje Hilari Čeplejn je omogućila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.
Nekonvencionalna i neverovatno zabavna predstava „Život u njenom danu“ predivan je miks komedije pokreta i ozbiljnog pozorišta o Jevrejki u njenom privatnom svetu koji je izložen javnosti. Nastup Hilari Čeplejn predsatvlja originalni amalgam Lusil Bol i Čarlija Čaplina. Ona je provokativni komičar pokreta koji izlaže svoje najintimnije momente dok juri nedostižna obećanja o sreći do kraja života. Publika aktivno učestvuje u njenim divljim pozorišnim ludorijama, da bi na kraju bila nagrađena unikatnim emotivnim iskustvom.
Reditelj predstave „Život u njenom danu“ je poznati pantomimičar Avner Ajzenberg, čiji se senzacionalni prošlogodišnji nastup na P(h)antomfestu još uvek prepričava.
I ove godine biće premijerno izvedena predstava koja je nastala u produkciji P(h)antomfesta. Ovog puta u pitanju je ostvarenje „Igra“, u režiji glumca i profesionalnog pantomimičara iz Skoplja Trajčeta Gjorgieva, u kojem glume članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje: Katarina Milić, Velizar Demirović, Goran Ramadanović, Isidora Demirović, Siniša Ramić, Ivica Spasić, Ninoslav Demirović, Aleksandra Demirović i Snežana Đorđević.
Nakon uspešnih predstava „Ljubav“ i „Omnibus plus“, koje su nastale u produkciji Festivala prošle i pretprošle godine, članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje nastavljaju put u svet pantomime kojim su krenuli pre dve godine, igrajući se na sceni, svesni da pokretom mogu reći mnogo više nego rečima. Njihova je emocija dok u procesu stvaranja nadgrađuju umetnički izraz unikatna i iskrena.
„Šta bi bilo kad bi bilo“ je one-man-show rumunskog glumca Stefana Ruksande koji koristi pokret, ples, pantomimu i improvizaciju sa publikom kao glavni neverbalni pozorišni jezik. Predstava govori o umetniku iz nepoznatog istorijskog perioda koji pokušava da ispuni svoju fundamentalnu misiju: da donese osmeh na lica ljudi, da obasja i dotakne duše onih koji su se zaustavili da ga vide. Naravno, kao i bilo koji drugi umetnik, on će dati sve od sebe da nastavi sa svojom misijom. On istrajava u svom verovanju: talenat sa talentom će stvoriti Raj.
Od ove godine festival uvodi i program „Pantomima izlazi na ulicu“ u okviru kojeg će makedonski pantomimičar Meto Janakievski na Gradskoj pijaci u Vranju izvesti pantomimičarsku tačku, te se u skladu s tim ovogodišnje izdanje zove „Pantomimičar na pijaci“. U bliskom kontaktu sa publikom umetnost pantomime zablistaće u svom punom sjaju. Program „Pantomima izlazi na ulicu“ je uveden u skladu sa modernim tendencijama da se umetnošću interveniše u javnom prostoru i pantomima prikaže ljudima koji možda ne bi došli na festival (ali bi na ovaj način bili podstaknuti na razmišljanje). Organizatori planiraju da ovaj program postane tradicionalan.
Hilari Čeplejn će na prezentaciji-diskusiji „Smejati se pokretu“ govoriti o svom radu, tehnici i metodama komedije pokreta, ali i o pantomimi i komediji pokreta uopšte. Pokazaće i par „trikova“ iz svog bogatog profesionalnog iskustva, a biće održana i projekcija kratkog filma koji govori o njoj, kao dodatak ovoj zanimljivoj prezentaciji. Na kraju će posetioci imati priliku da postave pitanja i disktuju u vezi svega što ih bude interesovalo.
Ulaz na sve programe P(h)antomfesta je slobodan.
Festival su ove godine podržali: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Grad Vranje i Ministarstvo kulture Republike Srbije.
Festival je 2012. godine pokrenut sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

Povezana vest:  Komad Histerija premijerno u JDP-u 28. aprila