lavirint

Knjiga „Lavirint“ Džejmsa Dašnera pred srpskom publikom

Mlada izdavačka kuća „Urban reads“ koja je za kratko vreme uspela da sebi nađe mesto na srpskom izdavačkom tržištu kao žanrovski izdavač i to distopijske i literature za mlade (Krive su zvezde, trilogija Divergentni) sada je objavila i roman Džejmsa Dašnera „Lavirint“ – prvi u istoimenoj trilogiji.

Tomas se budi u mračnom liftu. Pamćenje mu je izbrisano. Seća se jedino svog imena. Kada se vrata lifta otvore, zaslepi ga svetlo i okruži grupa mladića – koji se, kao ni on, ne sećaju ni ko su ni zašto su dospeli tu. Na Ledinu, opasanu divovskim Lavirintom prepunim tajni.

A onda jednog dana – stiže i devojka. Prva devojka koja je ikad kročila na Ledinu. Devojka sa zastrašujućom porukom: više ništa neće biti isto. Tomas shvata da mora da pronađe izlaz iz lavirinta i strašnog života na koji su ga prisilili.
“Lavirint“, iako namenjen mladim čitaocima, uzbudljiv je roman koji se teško ispušta iz ruku, pre svega zahvaljujući dopadljivom Tomasu koji se ne seća ničega osim svog imena ali se prilično dobro snalazi na Ledini, „čikajući“ tako čitaoce da sa njim krenu na putovanje otkrivanja ko je on i kako je dospeo na Ledinu.

Interesovanje publike bilo je toliko da je ubrzo po objavljivanju 2009. Dašner napisao i druga dva nastavka – „The Scorć Trials“ i „The Death Cure“ a 2012. i „prethodnika“ – „The Kill Order“.

Široj popularnosti romana, koji je do sada imao odanu publiku među ljubiteljima fantastike, doprineće i filmska adaptacija koja u bioskope stiže ove jeseni i koji je jedan od iščekivanijih filmova sezone.

Povezana vest:  Zvezda bugarskog baleta Marta Petkova gostuje u „Labudovom jezeru“