CinR main logo 02ŠVEDSKI INSTITUT PREDSTAVLJA PLATFORMU CREATE IN RESIDENCE

CREATE IN RESIDENCE je novi, multidisciplinarni međunarodni program koji je inicirao Švedski institut. Posvećen je rezidencijalnim boravcima autora iz Srbije u partnerskim organizacijama u Švedskoj, kao i švedskih autora u Srbiji. Program Create in Residence predstavlja novi model organizacije rezidencijalnih boravaka kroz saradnju šest partnera iz Švedske i tri iz Srbije, s fokusom na kulturnu razmenu, profesionalni i lični razvoj mladih talenata iz Srbije i Švedske, interdisciplinarni rad i pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama njihovih korisnika i specijalnosti organizacija koje će ih ugostiti.
Format rezidencijalnog boravka u okviru ovog programa tretira se kao važan instrument javne diplomatije i međunarodne saradnje. Ujedno to je i platforma kroz koju će sam format rezidencija biti stavljen u novi kontekst putem razvijanja novog modela saradnje koji može biti primenjen i u drugim kreativnim granama i geografskim oblastima. Program Create In Residence je „krovni“ projekat koji će tokom svoje prve, pilot faze (septembar-decembar 2014.) biti fokusiran na tri centralne oblasti – književnost, strip i dizajn – kroz programe Writer in Residence i Designer in Residence.
Šestoro autora iz Srbije (troje iz oblasti književnosti i stripa i troje dizajnera), imaće priliku da provedu po mesec dana u Švedskoj, uz pokrivene troškove puta, smeštaja, radnog prostora i uz mesečnu stipendiju. Pored toga, lokalni partneri će im pružati dodatnu podršku kada je u pitanju povezivanje sa srodnim institucijama, organizacijama i kolegama u Švedskoj. Program ima open-end karakter, što znači da se od učesnika ne očekuje produkcija konkretnog projekta u okviru trajanja rezidencije. Program je pre svega namenjen mladim, motivisanim autorima i profesionalcima koji žele da se usavršavaju i ostvare veze između kreativnih grupa i pojedinaca u Švedskoj i Srbiji. To važi i za švedske autore koje će na isti način ugostiti partneri u Srbiji.
Partneri zaduženi za oblast književnosti i stripa su beogradsko Udruženje Krokodil, Baltički centar za pisce i prevodioce na ostrvu Gotland i Centar za strip-umetnost u Malmeu. U okviru oblasti dizajna, partner u Srbiji je Dizajn inkubator Nova Iskra, dok će srpske autore u Švedskoj ugostiti tri istaknuta inovaciona centra u Malmeu – Form/ Design Center, kulturni centar Stpln i Medea, istraživački centar posvećen inovacijama pri univerzitetu u Malmeu. Pored Švedskog Instituta kao inicijatora, podršku programu pruža i Ambasada Švedske u Beogradu.
Predselekciju kandidata iz Srbije sastaviće lokalni partneri, dok će finalni izbor načiniti domaćini iz Švedske, a isti princip biće primenjen i u suprotnom smeru, prilikom selekcije švedskih autora koji će po mesec dana provesti u okviru Krokodilove Kuće za pisce i u Novoj Iskri. Program Kuća za pisce je započet oktobra 2012, a do sad je ugostio 20 autora iz 11 evropskih zemalja. Među njima je, zahvaljujući dosadašnjoj saradnji sa Švedskim institutom i Udruženjem pisaca Švedske, u Beogradu boravilo i 5 autora iz ove nordijske zemlje i to iz oblasti fikcije, esejistike, publicistike, prevodilaštva i stvaralaštva za decu. Od ove godine Kuća za pisce uključuje se u program Create In Residence. Švedski partneri iz oblasti književnosti u okviru programa Create In Residence su Baltički centar za pisce i prevodioce u Gotlandu i Centar za strip-umetnost u Malmeu.
Baltički centar za pisce i prevodioce (BCWT) je međunarodni rezidencijalni centar za pisce i prevodioce. Smešten je u hanzeatskom gradu Visbi na ostrvu Gotland u sred Baltičkog mora i nudi radni prostor, mesto međunarodnih susreta i stimulišuće okruženje za književne profesionalce. BCWT sačinjavaju dve kuće s 11 garsonjera-soba, bibliotekom na više jezika i zajedničkim prostorijama. Ova organizacija je ugostila više od 4200 pisaca i prevodilaca iz čitavog sveta. Izraženo u knjigama – preko 3500 knjiga je tu nastajalo, bilo da su pisane ili prevođene. Tokom boravka u Centru za strip-umetnost u Malmeu, umetnik dobija radno mesto u strip-studiju zajedno s drugim strip-profesionalcima. Takođe mu je omogućeno da uzme učešće u aktivnostima bliskim strip-stvaralaštvu, poput umrežavanja s drugim umetnicima, susreta, izložbi i festivala stripa. Mesečne stipendije za obe rezidencije iznose 10.000 švedskih kruna, odnosno 1.100 EUR.
Udruženje KROKODIL s ponosom objavljuje konkurs za rezidencijalne boravke u Švedskoj namenjen piscima i strip-crtačima svih generacija i umetničkih stilova iz Srbije. Dva pisca i jedan strip-crtač biće u prilici da provedu po mesec dana, uz odgovarajuću finansijsku stipendiju, na ostrvu Gotland u Baltičkom centru za pisce i prevodioce (pisci) i u Malmeu, u Centru za strip-umetnost (strip-crtač) tokom jeseni 2014.

Povezana vest:  Blogdanove ljubavne poruke Beogradu: Ljubav uvek uspe

Aplikacioni online formular može se naći na adresi
http://tinyurl.com/createinresidence-krokodil .

Konkurs je otvoren do 17. avgusta. Selekcija kandidata biće završena do 1. septembra, nakon čega će uslediti dogovori oko organizacionih detalja. Otvoreni poziv koji se odnosi na oblast dizajna, koji koordinira Nova Iskra, biće objavljen 9. Jula, i takođe biti otvoren do 17. avgusta.

Povezana vest:  Dirljivi memoari o hrabrosti i nadi: Cvetovi noći

Program Create In Residence posebno želi da, transformacijom kulturne raznolikosti u otvoreno polje kreativnih mogućnosti, pozitivno utiče na lični razvoj mladih autora kroz edukaciju, produkciju, kreativne saradnju i razmenu.

Prezentacija projekta i konsultacije sa zainteresovanim kandidatima biće održane u Novoj Iskri u četvrtak 10. jula od 17.30 časova.