Vip talenti Fotografija 3Mladi talenti sa pedagozima milanske Skale

U okviru programa „Vip talenti“, učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za igru imali su jedinstvenu priliku da učestvuju na baletskom seminaru Akademije Teatra milanske Skale u Firenci u periodu od 28. juna do 9. jula. Četrnaest devojčica i jedan dečak, uzrasta od 8 do 16 godina vredno su radili sa pedagozima Skale, pod budnim okom Frederika Olivijerija, direktora ove prestižne institucije, ali i Kristine Bocolini, direktorke kompanije Aterbaleto i Baletske škole toskanskog Baleta.
Milanska Skala, osnovana 1813. godine, jedna je od najstarijih baletskih škola u Evropi odakle su na svoj put ka uspehu krenuli mnogi uspešni svetski igrači. Upravo zbog toga, seminar kom su prisustvovali naši učenici i znanje koje su tom prilikom stekli, predstavljaju bogatstvo koje će oblikovati njihov potencijal i podstaći dalji razvoj.
„Naši mladi talenti su imali priliku da zavire u jednu od najznačajnijih baletskih institucija na svetu i upoznaju renomirane umetnike i sjajne pedagoge na čelu sa direktorom Skale, gospodinom Olivijerijem. Učili su od najboljih, svakodnevno pohađali časove klasičnog baleta, savremene igre, duetne igre, tehnike na špic patikama, ali i učestvovali u koreografskim laboratorijima koje vode asistenti poznatih koreografa, Johana Ingera i Maura Bigoncetija. Iskustvo koje nose sa sobom će svakako obeležiti njihovo umetničko odrastanje i omogućiti im da stasaju u perspektivne baletske igrače“, izjavila je Aja Jung, direktorka Nacionalne fondaciju za igru.
Nacionalna fondacija za igru se od svog osnivanja zalaže za saradnju sa inostranim pedagozima i školama, sa ciljem da domaćim mladim talentima omogući da pravilno savladaju tehniku, da se odmere sa vršnjacima iz sveta, ali i ostvare mogućnost odlaska u inostranstvo radi daljeg usavršavanja i angažmana. Fondaciji, kroz različite projekte, poput programa „Vip talenti“ namenjenog najmlađim ljubiteljima umetničke igre, veliku podršku pruža i kompanija Vip mobile. Važna informacija za sve koje je magija baleta već dotakla, jeste da su naredne audicije za prijem u Baletsku školu Nacionalne fondacije za igru, kao i za poseban program „Vip talenti“, najavljene za kraj avgusta 2014. godine.

Povezana vest:  Katarina Zlatić među najboljim svetskim žvrljačima u Kejptaunu