Tusta i tmaLagunini autori na ovogodišnjem mediteranskom festivalu „Purgatorije“
 
Centar za kulturu Tivat organizuje najznačajniju kulturnu manifestaciju „Purgatorije“ koja se održava u letnjem periodu. U okviru desete jubilarne manifestacije „Purgatorije“ u utorak, 22. jula, u atrijumu letnjikovca Buća u 21.30 časova, održaće se promocija romana „Tušta i tma“ Svetislava Basare i Miljenka Jergovića.
Basara i Jergović spadaju među najveće savremene pisce, a njihovi čitaoci dobro znaju i da su sjajni esejisti.
Šta su Basara i Jergović pisali jedan drugom?
Dopisivanje se, s jednim dužim prekidom, odvijalo od 2010. do 2013. Basara i Jergović su ljudi koje povezuju brojna interesovanja, sklonosti i idiosinkrazije a, na kraju krajeva, i ceo niz malih i velikih zajedničkih istorija: književnih, političkih, kulturnih, intergeneracijskih… Dakle, imali su o čemu da razgovaraju. Svako ko je odškrinuo njihove beletrističke, ali i publicističke svetove, dobro zna i da su Basara i Jergović pisci veoma različitog temperamenta i stila. Međutim, kao stanovnici istog sveta kojeg pak gledaju sa posve različitih strana, jedan uvek odlično zna o čemu to ovaj drugi govori.
U nesvakidašnjoj prepisci ova dva vrsna intelektualca ponudili su čitaocu jedinstvenu analizu balkanskih naravi i događaja nastalih nakon ratova na prostorima bivše Jugoslavije. Ono što pleni u njihovoj prepisci jeste, pre svega, kultura dijaloga i kritičnost prema pojavama u njihovim sredinama. Knjiga „Tušta i tma“ Svetislava Basare i Miljenka Jergovića odličan je desert za ljubitelje njihove književnosti, višestruko interesantna, ne samo iz perspektive da su njeni autori odlični, cenjeni i popularni književnici, već su obojica i veoma aktivni učesnici u javnom životu sredina u kojima žive i rade. Basara piše šest kolumni nedeljno za dnevni list Danas, dok Jergović ima dve kolumne nedeljno u Jutarnjem listu, a uz to piše i za druge medije, i obojica se bave i svojim književni „zanatom“.
Tivatsko kulturno leto posebno je interesantno poslednjih godina, jer u vreme trajanja ovog festivala posetioci, među kojima je veliki broj domaćih i stranih gostiju, mogu da uživaju u gostovanju različititih i veoma kvalitetnih domaćih i stranih pozorišnih trupa, predstavama, performansima, književnim večerima, likovnim izložbama i sl. Iz godine u godinu tivatski festival kulture sve je posećeniji što potvrđuje kvalitetet sadržaja koji čine program manifestacije.
U okviru ovogodišnjeg festivala „Purgatorije“ biće održana i promocija romana „Dosije Bogorodica“ novinara i publiciste Vanje Bulića koja je planirana za 8. avgust u prostoru „Yacht Cluba“ („Porto Montenegro“).
Povezana vest:  Objavljen takmičarski program sedamnaestog Međunarodnom festivalu pozorišta za decu