nocna skola - nasledje-k dz doertiTinejdžerski roman „Noćna škola-Nasleđe“ K.DŽ.Doerti

Malo je izdavača kao „Laguna“ koji čuvaju za letnje mesece dok traje školski raspust lansiranje novih autora i njihovih naslova kao što je „Noćna škola-Nasleđe“ K.DŽ. Doerti, koji je namenjen mladima.
Ovo je druga knjiga serijala „Noćna škola“ zamišljenog da svaka knjiga bude zasebni kriminalistički romani čija se radnja događa u neobičnom internatu Simerija izvan Londona koji važi za misteriozno mesto gde se dešavaju neobične stvari.
Prema rečima izdavača ovo je „gotski triler za tinejdžere. Vrlo dinamična i napeta radnja u kojoj se prepliću ubistva, špijunaža a ima i pomalo ljubavi“.
Autorka je Engleskinja koja se u mladosti bavila istraživačkim novinarstvom i izveštavala za crnu hroniku, posao koji je napustila nakon udaje. Postala je poznata po serijalu „Noćna škola“ koja ima pet nastavka i u koji je ubacila mnoga svoja lična iskustva i saznanja o radu policije u Velikoj Britaniji.
Ovaj serijal, koji je preveden na dvadesetak jezika i pravi je bestseler u nekoliko ervropskih zemalja, ima nekoliko stalnih ličnosti – učenika privatne škole Simerija koju pohađaju, uglavnom, potomci ranijih učenika i to su sve pripadnici višeg društvenog sloja.
Glavna junakinja, 15-godišnja Eli, dospela je u školu zato što su (u prvom romanu serijala) roditelji odlučili da je uklone sa londonskih ulica nakonn što je tri puta privođena u policiju zbog crtanja grafita po zgradama.
Dolazak u novu sredinu bio je za Eli teško iskustvo, posebno zato što je bila autsajder, izvan tajnog društva „Noćna škola“ u kome su svi koji nešto znače u intermatu.
Jedina svetla tačka u Elinom novom životu, u drugom delu serijala, je što je sada ravnopravni član Akademije Simerija. To je jedino mesto gde se Eli oseća kao kod kuće. A ni to što je tamo upoznala zanesenjaka Kartera Vesta nimalo joj ne kvari utisak. Međutim, umesto da joj pruže mirno utočište, drevni zidovi Simerije kriju pretnje kakve Eli nije mogla ni da zamisli. Učenici su u opasnosti, a Elina porodica „od njene tajanstvene bake pa do odbeglog brata“ našla se u središtu vihora.
Eli će morati da bira – da li da zaštiti svoju porodicu ili da veruje prijateljima. Ali tajne umeju da raskinu čak i najčvršće veze.
Britanski mediji su puni hvale za ovaj serijal i kada se pojavio drugi nastavak – „Nasleđe“ obasuli su ga koplimentima da je „uzbudljiva priča o tajanstvenim spletkama“, „vešto napisan i zanimljiv“, „veličanstveno jeziv“, „sjajno i neodoljivo“ štivo.
U svakom slucaju je bolja zabava za školarce od obavezne lektire od koje imaju pravo da se odmore, sada, dok traje školski raspust.

Povezana vest:  Rasprodat prvi tiraž knjige „Napet šou"