TRAGOM-SPIRALNIH-NITIOd sutra izložba „Tragom spiralnih niti“

Izložba „Tragom spiralnih niti“ na kojoj će se predstaviti kostimografkinje Milanka Berberović i Ružica Ristić i slikarka tekstila Olivera Milunović biće otvorena sutra u Etnografskom muzeju.
Ovaj trio je za predstojeću postavku pripremio novu kolekciju inspirisanu tradicijom kulture odevanja srpskog naroda 19. i prve polovine 20. veka.
Migracije koje su se odvijale na Balkanu, različiti uticaji Istoka i Zapada, etnički identitet, istorijske, društvene i kulturne okolnosti su uticale na izgled srpske nošnje.
Za svoj savremeni modni dizajn autorke su bile inspirisane nošnjama koje su rukotvorile žene od belog domaćeg sukna, koje su bile bogato vezene raznobojnom vunom i pamukom, protkane zlatnim i srebrnim žicama, skladno komponovanih motiva, živopisnih boja i ornamenata.
Napajajući se lepotom nošnje umetnice su se igrale sa tradicionalnim motivima i ornamentima, čime su oživele i osvežile srpski folklor.
Uzimajući elemente i ikonografiju iz prošlosti, one prenose svoj doživljaj na platno, svilu, brokat, saten, kožu … i na dosledan, plemenit i moderan način ostavljaju utisak uspešne sinteze tradicionalnog i savremenog, navodi se u saopštenju organizatora izložbe.
Radovi koji će biti predstavljeni u Etnografskom muzeju su dokaz da su se umetnice hrabro, znalački i emotivno unele u istraživanje ove tematike, da su uspele da ožive duh prošlosti, smeste ga u savremeni kontekst i odaju utisak suštinske povezanosti davnih vremena i modernog doba, navode organizatori.

Povezana vest:  Poseban program razgledanja grada za vreme „Dana Beograda”