KomBank Art hol trsicIzložba crteža u KomBank Art holu – Vuk Karadžić kao inspiracija

Međunarodna likovna kolonija koja se već 15 godina održava u Tršiću, pruža umetnicima iz različitih krajeva sveta, poput Hong Konga, Meksika, Kanade, Švedske kao i Srbije, jedinstveni stvaralački ambijent i inspiraciju za mnogobrojna umetnička dela. Kako je rodno mesto Vuka Karadžića, jedne od najznačajnijih srpskih ličnosti uticalo na stvaralaštvo ovih umetnika, mogu da se uvere posetioci izložbe u KomBank Art holu, na kojoj su predstavljeni izabrani crteži.
Crteži su koncepcijski različiti i predstavljaju sredinu iz koje umetnik dolazi, kao i okruženje u kojem je stvarao tokom učešća u koloniji.
„Već petnaest godina umetnici sa raznih kontinenata druže se i stvaraju zahvaljujući koloniji. To su uglavnom mladi autori iz različitih škola i nivoa obrazovanja, ali imaju zajednički stav da reaguju na sredinu u kojoj stvaraju. Tako i na ovoj izložbi crteža u KomBank Art holu to prepoznajemo kao osnovnu kreativnu osobinu autora. Niko nije bio ravnodušan, bez obzira na medij i poetiku, na izuzetno ispirativno prirodno, istorijsko i arhitektonsko okruženje mesta Tršić.“ – izjavio je Marko Lađušić, umetnički selektor kolonije i prodekan Fakulteta primenjenih umetnosti.
Na izložbi će biti predstavljeni i radovi umetnika sa tek završene Međunarodne likovne kolonije koja je okupila 15 mladih umetnika iz Srbije, Meksika, Španije i Nemačke. Od 1999. godine u Tršiću je stvaralo više od 300 umetnika iz Evrope, Latinske Amerike, Severne Amerike i Azije. Iako je kolonija je od samog početka imala multimedijalni karakter i kombinovanje različitih prirodnih materijala u više umetničkih disciplina, crtež kao izraz bio je sadržaj u radu svih umetnika.
Izložba je otvorena uz podršku Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice i biće otvorena do 15. avgusta, od 8 do 20h, a ulaz je kao i uvek – besplatan.

Povezana vest:  Otvorena izložba “Arhitektura u Španiji u 21. veku: procvat arhitekture kroz vizuru Rikarda Santonhe"