MINI  DPP2856 1Bartcelona – nova galerija u Beogradu

Reč je o novoj galeriji, na I spratu Belgrade Design Districta. Naziv je Bartcelona. Vlasnik je David Pujadó, fotograf koji živi u našem gradu vec godinu dana i za to vreme je organizovao izložbe na dva mesta.
-Kada sam ugledao taj prostor pomislio sam da je savršen za ono što želim da radim. Atmosfera je jedinstvena, i istina je da nema mnogo prolaznika… Nadam se da ćemo to promeniti otvaranjima izložbi. Dosta je zanimljivih prodavnica ovde, a sada i jedna više! – David Pujado.
Teresa Montserrat, dizajnerka enterijera kaže – Galerija je mala bela kutija kao dopuna mračnoj komori, prostor za skladištenje emocija napravljen i dizajniran kroz emocije, uspomene i priče… stari elementi, sa svojim životnim pričama, koriste se i žive ponovo, iz Beograda i Barselone izmešani u toj beloj maloj kutiji… savršen kutak za nešto tako lično kao što si umetnička dela. Važno je da bude belo, vintidž ( stare stvari, antrikviteti…) , lični predmeti, topao materijal kao što je drvo, da upotpuni koncept.
U prolazu, na vratima možemo da vidimo ime galerije, logotip, rad Nikoline Krmar, grafičke dizajnerke iz Nove Pazove.
-Kada radite sa Davidom, on uvek zna tačno šta želi, ali ujedno je otvoren i za sugestije, tako da smo zajedno stvarali. Logo galerije podržava estetiku enterijera, čist i jednostavan, ostavlja prostor umetničkim delima da pričaju svoje priče i ujedno povezuje važne elemente: Barselonu, srpsku ćirilicu i umetnost – Nikolina Krmar.
Zvanično otvaranje galerije je 4-og avgusta. Otvaraju je radovi Narnye Imrin (Maca Jerosimić) i Davida Pujada… to nece biti izložba, samo zidovi ukrašeni fotografijama. Otvaranje je u 19h i svi koji žele pozvani su da svrate i uživaju u prostoru i ambijentu.
Od septembra će biti organizovane izložbe, u trajanju od 10 do 15 dana. Biće prikazani radovi različitih umetnika, veterana i početnika, iz Srbije, Katalonije, Francuske, Luksemburga… za sada njih 12, ali uvek u potrazi za novim članovima i otvoreni za predloge.
-Ideja je da se galerija finansira sama, ali ne želim da prikažem nešto samo zato jer je komercijalno, sve izložbe moraju da ostave neki trag u meni. Moje poimanje umetnosti je da ne sme da me ostavi ravnodušnim. Nadam se da će posetioci iz Beograda ili bilo kog drugog mesta uživati kao i ja… i da ce poželeti da ponesu neko delo svojoj kući, radnom mestu… podržavajući umetnost.

Povezana vest:  Laguna poklanja damama 7. I 8. marta