Noc-muzeja-2010_nm_largeNOĆ MUZEJA
Titove i Dražine lične stvari u beogradskoj Noći muzeja
Predmeti koji su pripadali vođi jugoslovenskih partizana Josipu Brozu Titu i lideru četničkog pokreta Dragoljubu Draži Mihailoviću biće 15. maja izložene u Vojnom muzeju u Beogradu, u sklopu manifestacije „Noć muzeja“. Predstavnici Vojnog muzeja rekli su danas na konferenciji za novinare u Beogradu da će posetioci moći da vide Titovu uniformu i oružje, kao i Mihailovićeve naočari, metalnu muštiklu, pištolj – poklon Nikole Kalabića, i druge lične stvari vođe Jugoslovenske vojske u otadžbini, koji je streljan 1946. godine.
Kako je novinarima rečeno, Mihailovićeve stvari je specijalno za „Noć muzeja“ ustupila Bezbednosno informativna agencija (BIA). Vojni muzej će 15. maja ponovo izložiti deo stalne postavke koja se odnosi na Drugi svetski rat, a samo za „Noć muzeja“ prvi put će biti izložena nemačka mašina za šifrovanje „Enigma“ koja je zaplenjena prilikom završnih operacija za oslobođenje Beograda.
Biće, takođe, izložen mač general-pukovnika Aleksandera Lera, koji je rukovodio bombardovanjem Beograda 6. aprila 1941, a na kraju rata armijskom grupom „E“. Ler se u maju 1945. u Austriji predao Britancima, koji su ga predali jugoslovenskim partizanima.
Manifestacija „Noć muzeja“ biće 15. maja održana na 68 lokacija u Beogradu, u ukupno sedam zona. Tom prilikom, Olimpijski muzej će pretpremijerno otvoriti svoja vrata i posetiocima pokazati put kojim jedan sportista ide do vrhunskih rezultata.
Prema rečima predstavnice Olimpijskog muzeja Marije Blagojević, u izložbi-akciji „Kako nastaje legenda“ učestvovaće vrhunski domaći sportisti i šampioni, koji će pokazati kako izgledaju njihove pripreme i treninzi.
Posetioci će videti teniski reket Miloša Crnjanskog, medalje sa prvih obnovljenih Olimpijskih igara 1896. godine, trofeje sportista kao što su Vlade Divac i Jasna Šekarić.
Etnografski muzej je pripremio izložbu dečjih igračaka, od 19. veka pa do danas, i brojnih savremenih vrsta igara – od monopola, stonog fudbala, flipera, preko kolekcija „kinder jaja“ do video igrica.
Muzej nauke i tehnike će u Skenderbegovoj 51 na Dorćolu premijerno predstaviti svoju novu stalnu postavku, koju čini 25 zbirki sa više od 700 eksponata, dokumenata i fotografije, kao i projekat rekonstrukcije ovog muzeja.
U galeriji Istorijskog muzeja Srbije posetioci će videti kako su se tokom godina razvijale i menjale kasice sa ušteđevinom, a na drugoj lokaciji, u Konaku kneza Miloša, upoznaće se sa svetskom istorijom i tehnikama tetoviranja.
Manifestaciji se prvi put pridružio Medija centar „Odbrana“ iz Doma vojske, koji raspolaže zbirkom sa više od 1.500 umetničkih dela svih generacija domaćih slikara ali i inostranih stvaralaca.
Medija centar „Odbrana“ će predstaviti fotografije sa Prvomajskih parada u SFRJ od 1945. do 1991. godine, a prikazaće i 80 minuta kratkih filmova u produkciji „Zastava filma“ među kojima su radovi Vlatka Gilića, Stjepana Zaninovića i Predraga Golubovića. Na programu je, pored ostalih, nagrađivani Golubovićev film „Smrt paora Đurice“ iz 1971. godine.
U Dvorskom kompleksu prvi put će za posetioce biti otvoren jedan od omiljenih objekata kraljice Marije Karađorđveić – Slamnata kuća.
Muzej istorije Jugoslavije predstaviće izložbu koja sagledava položaj žena u doba socijalizma. Tom prilikom će moći da se obiđu Kuća cveća sa grobom Josipa Broza Tita, kao i Stari muzej.
Povezana vest:  "Beograđanke" Igora Marojevića ovenčane književnom nagradom "Karolj Sirmai"