katastrofaU knjižarama „Katastrofa“ M. Hejstingsa o Velikom ratu

Dva toma knjige „Katastrofa“ ser Majkla Hejstingsa, na temu Prvog svetskog rata, nalaze se od danas u prodaji u knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca.
Ova knjiga nudi sveobuhvatan, jedinstven i uzbudljiv odgovor na veliko istorijsko i društveno pitanje: „Šta se dogodilo 1914?“, saopštio je beogradski izdavač.
Kroz impozantnu kombinaciju svedočanstava državnika, vojskovođa i političara direktno umešanih u sukob i običnih ljudi – seljaka, sveštenika, učitelja i vojnika – autor nudi zaprepašćujuća otkrića i kontroverzne sudove koji razbijaju mitove o Prvom svetskom ratu.
Ser Hejstings je uoči stogogodišnjice napisao knjigu koja na primamljiv, upečatljiv, jednostavan, ali i istorijski autentičan način opisuje početak i razloge izbijanja rata, kao i njegove najveće i najdramatičnije bitke i događaje.
Knjiga uvodi čitaoce u atmosferu ratnih dešavanja, kako najkrvavijih bitaka tako i običnog života, i ruši tabue i predrasude o Prvom svetskom ratu svakom čitaocu koji ga zamišlja samo kao rovove, blato, žicu i čelične šlemove.
Od idiličnog polaska francuske vojske kroz netaknute seoske predele do krvavih borbi u Srbiji, na zapadnom frontu, u Galiciji i istočnoj Pruskoj, gde je poginulo više od tri milona ljudi, „Katastrofa“ i običnom čitaocu i ljubiteljima istorije objašnjava tok i rezultate rata direktno, lišeno poetske idile i istinito, ističe se u saopštenju.
Ser Hejstings je autor 24 knjige, uglavnom o ratu. Godinama je izveštavao sa mnogih ratišta, a od 1986. do 2002. bio je glavni urednik britanskih listova „Dejli telegraf“ i „Ivning post“. Dobio je najviša novinarska priznanja u Britaniji, kao i američku nagradu Prickerove biblioteke za doprinos vojnoj istoriji. Proglašen je za viteza 2002. godine.

Povezana vest:  „Nesporazum u Moskvi" Simon de Bovoar – tema Laguninog književnog kluba 4. decembra