Frojdova ljubavnica
„Frojdova umetnica“, priča o ljubavi, odanosti i izdaji
 
Beogradska „Laguna“ predstavila je danas roman Karen Mak i Dženifer Kaufman „Frojdova ljubavnica“, priču o navodnoj aferi Frojda i njegove svastike Mine Bernajs.
U burnom i živopisnom Beču s kraja devetnaestog veka, Mina Bernajs je žena oštrog i britkog duha, obrazovana družbenica otmenih dama. Ne želeći da se uda i osnuje sopstveni dom, provodi godine radeći za površne i teške žene, zarobljena u društvenom vakuumu, ni služavka, ni gospodarica.
Pošto iznenada dobije otkaz, zatiče se na ulici i ne ostaje joj mnogo mogućnosti. Godine 1895. grad je pun avangardnih umetnika, pisaca i revolucionarnih ideja, ali za ženu brak i dalje predstavlja jedinu mogućnost da se obezbedi. U očajanju Mina traži pomoć svoje sestre Marte.
Međutim, Marta ima sopstvene probleme – šestoro male dece i nezainteresovanog muža posvećenog poslu koji je, igrom slučaja, blistavi ali nadmeni Sigmund Frojd.
U to vreme Frojd je samo profesor koji pokušava da napreduje uprkos otporu kolega i njihovim napadima na njegove teorije, koje se uglavnom vrte oko seksualnog nagona. Ali dok je Marta zgrožena i zgađena „pornografskim“ teorijama svog muža, njena sestra je zadivljena njegovim zapanjujućim otkrićima.
Mina je sve ono što Marta nije – intelektualno radoznala, privlačna i strastvena. Između Mine i Frojda razvija se nešto što u početku liči samo na duhovnu bliskost, međutim, ispod površine krije se nešto daleko burnije – neizbežna katastrofa od koje Mina neće moći da pobegne.U ovoj zanosnoj priči o ljubavi, odanosti i izdaji, mašta i stvarnost se neosetno prepliću. Posle mnogo godina istraživanja, Karen Mak i Dženifer Kaufman stvorile su neodoljiv portret nezaboravne žene i prikazale njenu borbu da ljubav prema svojoj sestri pomiri sa opsesivnom žudnjom prema njenom mužu, mitskom ocu psihoanalize, navode iz Lagune.
Karen Mak je bivši advokat, sada filmski i televizijski producent i dobitnica nagrade Zlatni globus. Dženifer Kaufman je nekadašnji član redakcije Los Anđeles tajmsa i dvostruka dobitnica nacionalne Peni-Misuri nagrade za novinarstvo. Autorke su dva bestselera „Literacy“ and „Longing in L.A. i A Version of the Truth“.
Povezana vest:  Otvorena izložba “Istina o mladima”