365 jezickih crtica„365 jezičkih crtica“ – kako da pravilno govorimo i pišemo

Muči li vas već dugo neko jezičko pitanje na koje bezuspešno tražite odgovor? Da li želite da obnovite znanje iz gramatike ili pravopisa? Ako je odgovor na neko od ovih pitanja potvrdan onda je knjiga Violete Babić „365 jezičkih crtica – za sve one koji žele da govore i pišu pravilno“ u izdanju Kreativnog centra, štivo za vas.
Knjiga je zapravo izbor iz tekstova koje autorka već dve godine objavljuje svakog jutra na svojoj stranici na Fejsbuku.
Ideju za pisanje crtica Babić je dobila gledajući televiziju, slušajući sportske komentatore i voditelje raznih zabavnih emisija, čitajući novinare i hvatajući u prolazu pogrešan govor sugrađana – u beogradskim autobusima, na ulici, na pijaci.
Tako je odlučila da se uhvati u koštac sa nepravilnostima koje se šire spriskim jezikom i sa pravopisnim greškama koje mnogi ne primećuju ili ne znaju da su greške.
Svoje znanje i dugogodišnje lektorsko iskustvo uložila je kako bi malo doprinela poboljšanju jezičkog izražavanja i korišćenju književnog jezika u svakodnevnom životu i svakog dana je pisala kratku, zanimljivu u duhovitu pričicu iz života – crticu – o jednom ili više jezičkih problema.
Od tih crtica sa Fejsbuka nastala je knjiga namenjena svakome ko želi da govori i piše pravilno, knjiga za svaki dan, navodi izdavač.
Violeta Babić je 25 godina radila u Institutu za srpski jezik na izradi Rečnika srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika. U Kreativnom centru radi kao lektor i urednik pojedinih izdanja.
Autork je knjiga: Moj prvi slikovni rečnih srpskog jezika, Knjiga za svaku devojčicu, Beležnica za svaku devojčicu, Knjiga za svakog dečaka, Beležnica za svakog dečaka, Knjiga za devojke i njihove momke, Menopauza – Knjiga za svaku ženu.

Povezana vest:  Obratite pažnju na trilogiju " Devojke na uzdi" u izdanju "Pčelice"