Ministar-Bradic-i-prvonagradjeni-studentOtvorena izložba studentskih radova “Pokretni inkluzivni muzej”
U prostorijama Narodne banke Srbije svečano je otvorena izložba najboljih studentskih radova za praktične predmete koji originalnim dizajnom olakšaju život osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama. Prisutnima je prikazano 27 najboljih radova koji su pristigli u toku konkursa, a autorima tri prvonagrađena rada uručene su vredne nagrade.  Pokretni inkluzivni muzej organizovan je u saradnji Centra za razvoj inkluzivnog društva  i Eurobank EFG.
Izložbu najboljih studentskih radova otvorio je ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nebojša Bradić, a svečanom događaju prisustvovali su i učesnici konferencije Dizajn za celu Evropu koja je održana u Beogradu: Fin Petren, predsednik Evropskog instituta za dizajn i invaliditet, kao i Pit Keršer, predstavnik ove organizacije.
Pravo na učešće na konkursu, na koji je prisitiglo više od 70 radova,  imali su studenti umetnosti, arhitekture, šumarstva i fakulteta za dizajn na privatnim i državnim univerzitetima. Stručna komisija sastavljena od stranih i domaćih predstavnika Evropskog instituta za dizajn i invaliditet (EIDD) – Dizajn za celu Evropu i Bolonjske akademije lepih umetnosti odabrala je 27 najboljih radova koji će u narednom periodu biti izloženi u Pokretnom inkluzivnom muzeju u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.
Treću nagradu u iznosu od 500 evra osvojila je studentkinja Tamara Tričković sa Fakulteta primenjenih umetnosti, za rad Pult za presvlačenje beba na javnim mestima. Druga nagrada uručena je Jeleni Lazarević, studentkinji Visoke škole strukovnih studija i Politehničke akademije, koja je primila nagradu od 700 evra za rad Štipaljka. Najbolji rad je Jastuk sa tajmerom studenta Stefana Milojevića sa Akademije lepih umetnosti, koji je nagrađen sa 1000 evra i tronedeljnom praksom na Bolonjskoj akademiji lepih umetnosti.
– Pokretni inkluzivni muzej deo je našeg sveobuhvatnog programa korporativne društvene odgovornosti “Investiramo u evropske vrednosti“. U okviru stožera Eurobank EFG Jednakost, ovaj projekat istinski predstavlja evropske vrednosti.  Nadamo se da će radovi Pokretnog inkluzivnog muzeja naći svoju primenu u praksi i pojačati svest o tome da društvena zajednica u celini ima obavezu da prilagodi okruženje, pristupačnost i komunikaciju svim članovima društva, izjavila je Nataša Krstić, direktor korporativnih komunikacija Eurobank EFG.
– Srbija zaista može da bude ponosna kao prva zemlja koja je pokrenula Pokretni inkluzivni muzej. Ovo je novi koncept muzeja, pošto eksponati nisu napravljeni da bismo im se divili iza stakla, već će putovati kroz zemlju. Umesto da sedimo u glavnom gradu i čekamo da korporacije dođu i otkriju kako dizajn može njihov posao da učini još konkurentnijim, ovaj muzej će proširiti vrednosti Dizajna za sve širom Srbije, rekao je Fin Petren, predsednik Evropskog instituta za dizajn i invaliditet – Dizajn za celu Evropu.
Organizatori-izlozbe-i-nagradjeni-studenti– Tokom trajanja konkursa, Centar za razvoj inkluzivnog društva organizovao je javne tribine o značaju primene dizajna u cilju olakšavanja života osoba sa invaliditetom. Tribine su organizovane na 10 fakulteta, a prisustvovalo im je više od 300 studenata. Ovi izvanredni studentski radovi dokazuju da nije teško implementirati principe Dizajna za sve u svakodnevnom životu, izjavila je Vesna Bogdanović, izvršni direktor Centra za razvoj inkluzivnog društva.
Eurobank EFG ličnim primerom svakodnevno ukazuje na značaj razvoja inkluzivnog društva. Centar za razvoj inkluzivnog društva obezbedio je za zaposlene Eurobank EFG stručnu obuku o adekvatnom pristupu osobama sa invaliditetom i odgovarajućoj terminologiji u ophođenju. Takođe CRID je značajno doprineo prilikom adaptiranja i opremanja filijala i poslovnog sedišta banke, Eurobank EFG Centra, radi bolje pristupačnosti za sve građane, kao i prilikom adaptacije veb prezentacije Eurobanke. Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa CRID-om, Eurobank EFG dobitnik je prestižne Virtus nagrade u 2008 godini. Takođe, kao rezultat podrške koju banka pruža rešavanju problema osoba sa invaliditetom, Eurobank EFG predvodi Radnu grupu za socijalnu inkluziju i lica sa invaliditetom mreže Globalnog dogovora u Srbiji.
Povezana vest:  Aleksandar Slavković "Doseljenik"o prvom Srbinu u SAD