Valkommen Hem-1Srpska umetnica nagrađena u Stokholmu

Projekat „Welcome Home“ Aleksandre Stratimirović osvojio je specijalnu diplomu Swedish Light Award za umetnički kvalitet na nedavno održanom takmičenju u Stokholmu, saopšteno je iz Kulturnog centra Grad.
Ovo je jedinstven uspeh da se u konkurenciji od preko 400 projekata iz oblasti dizajna osvetljenja specijalna diploma dodeli jednoj umetničkoj instalaciji.
Swedish Lighting Design Award se dodeljuje godišnje za projekat realizovan u prethodnoj godini, a inicijator i organizator takmičenja je švedsko udruženje dizajnera osvetljenja i magazin Ljuskultur.
„Welcome Home“ je projekat koji je autorka realizovala u decembru 2013. za klijenta Stockholmshem. Ta umetnička svetlosna intervencija je integrisana u arhitekturu i pejzaž je jednog stambenog naselja u Stokholmu.
Aleksandra Stratimirović je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Završila je specijalističke studije dizajna osvetljenja na Univerzitetu lepih umetnosti i na Royal Institute of Tećnology u Stokholmu.
Autor je brojnih site-specific instalacija realizovanih u javnim objektima u Švedskoj.
Jedan je od osnivača i umetnički selektor ljubljanskog festivala svetla „Svetlobna gverila, kao i „Beograda svetlosti“ i „Beogradskih svetlosnih detektiva“.

Povezana vest:  Metropoliten na bis u bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center