isidora operaProjekcija opere Zora D Isidore Žebeljan

Projekcija kamerne opere „Zora D.“ akademika Isidore Žebeljan biće održana u petak, 19. septembra, u sali Muzeja jugoslovenske kinoteke.
Projekcija prve opere istaknute srpske kompozitorke i članice SANU biće predstavljena u okviru 23. Međunarodne tribine savremenog muzičkog stvaralaštva, tačno deset godina nakon njene premijere na Bemusu 2004.
Povodom ovog jubileja, Isidora Žebeljan je rekla da ova opera „ima poseban i specifičan značaj za srpsku istoriju muzike i kulture jer je to prva srpska opera koju su naručili strani producenti i prva srpska opera koja je svetsku premijeru imala u inostranstvu, u Amsterdamu 2003. godine“.
Ona je navela da je opera nastala kao porudžbina operskog konkursa Dženesis fondacije iz Londona, te da je doživela 22 izvođenja u četiri evropske zemlje za samo četiri godine.
Žebeljan je najavila da će uz projekciju opere „Zora D.“ biti predstavljeno i njeno audio izdanje, CD koji je objavila izdavačka kuća Mascom Records.
„Čekala sam deset godina da se to dogodi. To je disk sa studijskim audio snimkom u kome učestvuje ekipa inostranih solista: sopran Ajle Asonji, bariton Martaj Sanders, mecosoprani Marhit Van Rajzen i Rejčel En Morgan, pevači koji su pevali na premijeri ove opere, Žebeljan orkestar i veličanstveni dirigent Premil Petrovic“, rekla je kompozitorka.
Ovogodišnja 23. Međunarodna tribina kompozitora održava se od 16. do 20. septembra u znaku dva jubileja, stogodišnjice smrti Stevana Mokranjca i 20 godina nagrade koja nosi njegovo ime.

Povezana vest:  Promocija knjige Milene Trobozić Garfild „Umetnost je naš posao“ u Novom Sadu