CENTRAL-PARKBogata ponuda novih naslova kod „Vulkana“

Udruživanje moćnih izdavačkih kuća Mono i Manjana i Alnari u „Vulklan“, koji poseduje i ceo lanac istoimenih knjižara, rezultiralo je u rekordnom broju (463) novih naslova pripremljenih za 59. beogradski Sajam knjiga.
Ova izdavačka kuća, koju su novinari prošle godine proglasili za najbolju, pripremila je za svoje verne čitaoce kao glavne adute, nove romane najčitanijeg francuskog pisca Gijoma Musoa, majstora horora Stivena Kinga, veoma cenjenog Salmana Ruždija, ali i dela klasika kao što su Umberto Eko, Meša Selimović, Milorad Pavić, kuvar najboljeg majstora Džejmija Olivera, i svetske senzacije – „Tajna devet soba“ i „Crno više nije u modi“.
„Vulkan“ je obezbedio i uglednog gosta Maj Đaja, jednog od najpoznatijih kineskih pisaca današnjice, kome je preveo roman „Šifra Solomon“. Đaj je stekao internacionalnu popularnost svojim detektivskim romanima i svakako će biti jedan od zanimljivijih gostiju Sajma iz Kine koja je ove godine počasni gost.
Đa je rođen 1964. godine i posle 17 godina političkog iskustva, svoje impesije preneo je u romane koji se ubrajaju u vrhunske bestselere sa više od tri miliona prodatih primeraka. Sva njegova književna ostvarenja doživela su uspeh i na filmskom platnu, a za neke od njih i sam je pisao scenarija.
Proslavio se kao tvorac jedinstvenog žanra koji kombinuje dramu, metafikciju sa nijansama špijunskog trilera i istorijskog romana. Dobitnik je svih najznačajnijih književnih nagrada u Kini, uključujući i Mao Dun nagradu za književnost.
U knjizi „Šifra Solomon“, glavni junak, Žung Đindžen, nadaleko čuveni matematički genije, uploviće u misteriozni svet kriptografije i tajne kineske obaveštajne službe, unajmljen da dekodira čuvenu šifru njihovog neprijatelja.
Najprodavaniji strani autor Gijom Muso i ove godine imaće dva nova naslova – „Ako sutra ne postoji“ i knjiga „Central park“, koja će premijeru imati na Sajmu.
Radnja romana „Central park“ smeštena je u Njujork. Dva potpuna stranca bude se jednog jutra vezani na klupi u Central parku. Alis, pripadnica pariske policije i Gejbrijel, američki džez pijanista, ne sećaju se šta se dogodilo protekle noći.
Poslednji Alisini tragovi vode do noćnog provoda na Šanzelizeu sa prijateljicama, dok je Gejbrijel u to vreme svirao klavir u Dablinu. Krvavi tragovi na odeći i oružje u kom nedostaje jedan metak jedini su pokazatelji početka surove igre u kojoj duhovi prošlosti i neverovatna saznanja strpljivo čekaju da im ožive potonula sećanja.
Ženska publika i ovoga puta čitaće nove romane Nore Roberst „Pesma talasa“ i Amande Kvik „Samo ovu noć“.
Posle uspeha prethodne tri knjige, domaća publika će na Sajmu moći da pronađe novu knjigu Džodžo Mojes „Snovi u plavom“. Ovo je romantična priča o ženi koju će jedan muškarac istinski iznenaditi. Dve izgubljene duše srešće se u neobičnim okolnostima. Da li vitez na belom konju zaista postoji?
Prošlogodišnja svetska senzacija „Tajna devet soba“, debitantski roman Džesi Berton, na Sajmu stiže pred domaću publiku.
Godina 1686. Amsterdam je grad obasut sjajem i bogatstvom, u kojem život teče po strogim pravilima. Mlada Nela Ortman stoji na pragu velelepne kuće u najbogatijem kvartu grada, spremna da započne bračni život. U novom domu sačekaće je nimalo topla dobrodošlica, ali i suprugov veličanstveni svadbeni poklon: minijaturna replika njihove kuće. Da bi je opremila, Nela angažuje zagonetnu minijaturistkinju čije uverljive kreacije oplemenjuju i verno oslikavaju njihov živopisni porodični život?
Još jedna knjiga koja je uzburkala svetsku javnost i po kojoj je snimljena serija „Orange is the new black“ je „Crno više nije u modi“ autorke Pajper Kerman.
Kerman ima blistavu karijeru, podršku porodice i srećno je zaljubljena. Nije nimalo nalik nesmotrenoj mladoj ženi sa koferom punim prljavo zarađenog novca, kakva je bila pre deset godina. Međutim, kada se prošlost vrati po svoje, nekadašnja studentkinja prestižnog koledža moraće da izuje visoke potpetice i zakorači u surovu arenu unutar zatvorskih zidina.
Uprkos neumoljivim pravilima koja caruju ovim svetom izopštenih, Pajper će vrlo brzo otkriti da se život ipak ne može zauzdati – naizgled mirna svakodnevica ovde zapravo vrvi od zbivanja, živopisnih likova i neobuzdanih emocija koje će prevazići sve razlike i potpune neznance pretvoriti u pravu porodicu.
Među uspešno ekranizovanim knjigama je i „Indijski začin na francuski način“ Ričarda Č. Moraisa koji se prikazuje u beogradskim bioskopima.
Glavni junak, Hasan Hadži, kulinarski čudotvorac, odrastao je iznad skromnog porodičnog restorana iz kog se miris karija i najukusnijih jela širio ulicama nekadašnjeg Bombaja.
Međutim, jedan tren dovoljan je da se sve promeni – Hasan biva primoran da sa porodicom potraži novi dom, daleko od Indije. Ipak, svojim magičnim darom on u srce Francuske uspeva da prenese najlepše indijske arome i ponovo stvori svoje malo gastronomsko carstvo.
Za poklonike autentične visoke književnosti biće zanimljiv „Mavrov poslednji uzdah“ Salmana Ruždija. Ova pronicljiva i duhovita priča, prožeta različitim kulturnim uticajima, pripoveda o usponu i padu porodice Da Gama Zogoibi od početka veka do savremenog doba.
Sa egzotičnog juga Indije, obeleženog portugalskim uticajem, do ulica bombajske metropole, magija živopisnih svetova i junaka vodi na nezaboravno putovanje veličanstvenih razmera.
Pored ove, ediciju klasika „Vulkan izdavaštva“, posle „Ane Karenjine“, „Jadnika“, „Velikog Getsbija“, upotpunili su „Grof Monte Kristo“ Aleksandra Dime, ali i „Ime ruže“ kao i „Istorija mitskih zemalja“ Umberta Eka.
Domaće klasike na ovogodišnjem Sajmu knjiga predvodiće nova izdanja dela Meše Selimovića (Ostrvo, Tvrđava i Derviš i smrt), kao i knjige Milorada Pavića (Hazarski rečnik, Unutrašnja strana vetra, Predeo slikan čajem, Veštački mladež, Drugo telo, Poslednja ljubav u Carigradu i Unikat“.
Uvek popularni trileri su u značajnom broju prisutni u ponudi „Vulkana“ ali PR menadžer ove kuće, inače magistar književnosti Ivan Golušin, preporučuje novu knjigu gosta Vulkanovog štanda pre dve godine Kolina Falkonera „Gorki mesec“. Kameron Makenzi prošao je pola sveta da pronađe biser koji će mu promeniti život. Umesto toga, potraga će ga odvesti do Kejt Flin, žene čije oči zrače mudrošću, a lice čežnjom za dalekim horizontima. Zahvaćeni vrtlogom strasti, ovo dvoje neustrašivih ljudi prvi put će dozvoliti svom srcu da prigovori razumu. Međutim, sudbina još jednom pokazuje svoj maestralni smisao za humor: Kejt je kćerka Kameronovog najvećeg neprijatelja, čoveka kojeg se zakleo da će uništiti…
Među iskusnim autorima trilera s novim knjigama pojavljuju se Rober Ladlam „Kobna razmena“, Sandra Braun „Bez oklevnja“, Stiv Beri „Paklena odaja“, Jusi Adler Olsen „Poruka u boci“, Harold Robins „Pljačkaši“…
Žana Poliakov će se na Sajmu predstaviti sa novom knjigom koja pripada priručnicima popularne psihologije „Ona zna“. Knjiga ne nudi konačne odgovore za sve, ali za neke ih sigurno ima, navode iz Vulkana.
Vernu publiku legendarnog Stivena Kinga očekuje knjiga „Groblje kućnih ljubimaca“. Porodica Krid započinje novi život u Mejnu, malom, ruralnom mestu u prelepoj kući. Njihov život je kao iz bajke, previše dobar da bi bio istinit. Kada nesrećna sudbina zadesi porodičnog mačka Čurča, na nagovor suseda, porodica odlučuje da ga zakopa na staro, indijansko groblje iza kuće. Sledećeg dana mačak se vraća kući, ali ne isti kao pre. Međutim, pravi užas nastaje kada tragično strada njihov mlađi sin…..
Posle prošlogodišnjeg uspeha knjige čuvenog majstora kuhinje Džejmija Olivera „Sve za 15 minuta“, ove godine „Vulkan“ predstavlja Džejmijev novi kuvar „Carstvo dobrog ukusa“. Uz savete i detaljne recepte kulinarskog maga, i početnici mogu steći samopouzdanje i naučiti da kuvaju samo za jedan dan.
Posebno značajan segment Vulkan izdavaštva čine knjige koje priprema redakcija „Vulkančića“ koja sa ponosom najavljuje da će i ove godine biti među liderima kada su knjige za decu u pitanju.
„Velika knjiga o životinjama – moderna enciklopedija sa zabavnim tabletom za decu“ trebalo bi da bude hit sajma Ona otkriva zanimljive činjenice o životinjama iz celog sveta. Pogledajte kako se živi i šta se dešava u šumi, savani, džungli, okeanu… Tablet se lako odvaja od knjige. Ova knjiga sa tabletom će omogućiti deci da se satima zabavljaju i uče uz igru.
„Vodič kroz pustolovine: Zabavni poniji“ poziva najmlađe da se pridruže u fantastičnoj pustolovini u čudesnom svetu čarobnih ponija. Upoznaće sunčane ponije, žele-ponije, dugine ponije i, naravno, čudesne jednoroge. I još mnogo magičnih ponija su na okupu u ovoj neverovatnoj knjizi, sa mnoštvom zanimljivosti i preklapalica.
„Priče za devojčice“ su „ružičaste“ priče o ljudima i životinjama, pune pustolovina, poučne i tople, priče za četvorogodišnje, petogodišnje, šestogodišnje ili sedmogodišnje devojčice, prilagođene njihovom uzrastu. dok su „Priče za dečake“- plave priče o ljudima i životinjama. Dečaci će u ovim zabavnim knjigama moći da uživaju u predivnim klasičnim bajkama i basnama, kao i u prelepim crtežima.
Biblioteka „Otkrijmo svet“ pomoći će mališanima da kroz igru i zabavu nauče prve reči i steknu prva saznanja o svetu oko nas. Tu su knjige „Otkrijmo svet“, “ Brojevi“, „Azbuka“, „Suprotnosti“, „Moja kuća“, „Saobraćaj“, „Sport“.

Povezana vest:  SCULPTURE NETWORK – OBELEŽAVANJE DANA SAVREMENE SKULPTURE EVROPE U BEOGRADU