Konferencija za novinare Press centar Tanjuga 06.10.2014 1FEF Palić i Međunarodni festival pozorišta za decu ugroženi zbog niza nepravilnosti u izboru Skupštine Otvorenog univerziteta

Otvoreni univerzitet (OU) u Subotici, koji je i izvršni producent dva ugledna međunarodna festivala, našao se u opasnosti od urušavanja zbog formiranja nekompetentne Skupšstine OU, rekao je danas direktor OU Blažo Perović na konferenciji za novinare u Pres centru Tanjuga.
O tome su pismima obavešteni premijer Aleksandar Vučić i Ministarstvo privrede, koje je od nedavno resorno za OU. Ranije je to bilo Ministarstvo prosvete.
„OU se bavi transferom znanja i ideja, vodi obrazovne, kulurne i projektne poslove. Po statusu je republička institucija, u ekonomskom smislu tržišni subjekt, a u vrednosnom smislu ustanova koja podržva građanske i demokatske vrednosti“, istakao je on.
Perović je upozorio da se sada „nadvila ozbiljna opasnost“ nad OU, jer je Vlada prošlog meseca imenovala članove Skupštine OU na osnovu liste koju joj je poslao jedan od ukupno tri poverenika Gradskog odbora SNS Gojko Radić, po zanimanju klesar, koji je postao i predsednik Skupštine OU.
To nije lista o kojoj smo razgovarali sa drugom dvojicom poverenika GO SNS, naglasio je Perović.
On je podsetio da je u prošlom mandatu poštovan princip da od devet članova Skupštine šest budu vanstranačke ličnosti, da bude bar pet doktora nauka i to iz oblasti kojima se OU bavi i da predsednik Skupštine bude osoba od naučnog kredibiliteta.
U novom sazivu su vaspitačica, nastavnik, učiteljica, mladi ljudi slabo poznati i u samoj Subotici, osim što su stranački kadar – osam od ukupno devet članova, rekao je Perović, ističući da Skupština OU ima važnu funkciju jer je, pored direktora, jedini upravljački organ. Ona usvaja izveštaj o radu, donosi plan programa rada i predlaže direktora, koga imenuje Vlada.
Kako je dodao, i ranije su u Skupštini bili stranački ljudi, ali kompetentni, autoriteti u svojim oblastima, sa kojima se moglo konsultovati o važnim poslovnim i programskim pitanjima.
Perović smatra da je OU kolateralna šteta unutarstranačkih frakcija i da su izmanipulisani ne samo OU, nego i Ministarstvo privrede, Gradski odbor SNS i sama Vlada.
OU zato traži da Vlada suspenduje svoju odluku i da se nađe kompromisno rešenje kako bi Skupština OU bila kredibilno telo, neka vrsta proširenog menadžmenta jedne intelektualne i heterogene ustanove evropskog nivoa, jer je OU upravo to, a ne neka seoska zadruga, naglasio je Perović.
OU je, pored ostalog, izvršni producent dve ugledne manifestacije – Festivala evropskog filma Palić i Međunarodnog festivala pozorišta za decu.
Na značaj tih festivala, koji traju po dvadesetak godina, na konferenciji su govorili njihovi direktori – Radoslav Zelenović, odnosno Slobodan Marković.
Nabrajajući uspehe i međunarodna priznanja za kvalitet ovih festivala, oni su upozorili da su ugled sticali predanim i dugotrajnim radom osnivača, ulaganjem znanja, iskustva, pa i ljubavi za film, odnosno pozorište za decu, a da se taj ugled može brzo izgubiti u slučaju neprofesionalnog odnosa organizatora.
„Ne mogu da zamislim da se festival nađe u rukama improvizatora koji misle da mogu da dođu na gotovo i da će se snaći. To je nekulturni avanturizam“, izjavio je Marković.
Zelenović je zapitao „da li nam je zaista potrebno da menjamo i diramo nešto što tako dobro funkcioniše“.
Perović je dodao da je do sada dva puta zakazivano i odlagano zasedanje nove Skupštine, a treći pokušaj najavljen je za sredu.
„Verovatno u GO SNS razmatraju mogući kompromis“, rekao je on i dodao da su saveti oba festivala (čiji su predsednici Ljubivoje Ršumović i Mira Banjac) u pismu premijeru Vučiću najavili svoje ostavke ukoliko se ova situacija ne razreši.

Povezana vest:  „Pedeset nijansi – Mračnije“ u prodaji od 30. avgusta!