Farma„Farma“ Toma Roba Smita u izdanju Lagune

Jedan od mlađe generacije britanskih autora špijunskih i detektivskih romana Tom Rob Smit, našim čitaocima poznat po trilogiji „Dete 44“ u izdanju Lagune sada se pojavljuje sa novim trilerom „Farma“.
Bestseleri „Dete 44“, „Tajni govor“, „Agent 6“ bili su međunarodna izdavačka senzacija jer je Rob Smit radnju ove trilogije smestio u ŠSR prateći sudbinu ruskog obaveštajca i njgeove porodice.
Te knjige su mu između ostalih brojnih počasti, donele Međunarodnu nagradu za pisce trilera za najbolji prvi roman, Književnu nagradu Galaksi za najboljeg novog pisca i nagradu „Ijan Fleming“.
Novi roman „Farma“, koji je, takođe, objavila Laguna, je do tančina osmišljen i precizno građen psihološki triler, inspirisan događajima kroz koje je prošla Smitova porodica. Autor uvlači čitaoce u zastrašujuć svet disfunkcionalne porodice, lošeg braka i ljudskih umova opsednutih paranojom, pogađajući suštinu odnosa između roditelja i dece.
Čitaoci koji su uživali u romanima skandinavskih pisaca trilera poput Stiga Lašona i Jua Nesbea, biće oduševljeni „Farmom? iako ovaj roman predstavlja Roba Smita u novom književnom svetlu.
Danijelovi roditelji su se penzionisali i povukli na udaljenu farmu u Švedskoj. On je verovao da uživaju daleko od grada, a onda je primio telefonski poziv? „Tvoja majka… nije dobro?, rekao mu je otac. „Uobražava nešto ? nešto strašno, strasno. Doživela je nervni slom i sada je u bolnici za duševne bolesnike“.
Upravo kada se Danijel spremao da se ukrca u avion za Švedsku ponovo mu zazvoni telefon. „Sve što ti je taj čovek rekao jeste laž. Nisam luda. Nije mi potreban lekar. Potrebna mi je policija. Sačekaj me na Hitrou,? glasi poruka majke.
Našavši se između svojih roditelja, nesiguran u to kome od njih treba da veruje, Danijel protiv svoje volje postaje majčin sudija i porota kad mu ona, rizikujućii sve u životu, otkrije vrtlog laži, tajni, kriminala i zaveru u koju je uključen njegov otac.
„Farma“ je knjiga s pažljivo vođenim zapletom, ispunjena pričama unutar priča koje postepeno zavode čitaoca narativnom napetošću premašujući očekivanja i iznenađujući od strane do strane.
Rob Smit (1979) je pre 13 godina diplomirao na Univerzitetu u Kembridžu i živi u Londonu. Majka mu je Šveđanka, a otac Englez. Do sada se našao u širem izboru za Bukerovu nagradu i u užem za nagradu Kosta.
U predstojećoj filmskoj adaptaciji romana „Dete 44“ glavne uloge igraće Tom Hardi, Numi Rapas, Gari Oldman i Vensan Kasel.

Povezana vest:  Praznici su vreme kada deca uče odrasle kako se vole knjige