Atmosfera sa dodele nagrade Vip iskorakOtvorena izložba fotografija iza kulisa 11. BFI
 
Izložba odabranih umetničkih fotografija nastalih iza kulisa tokom 11. Beogradskog festivala igre autorke Jelene Ćalasan otvorena je večeras u galeriji Štab.
Na prvoj samostalnoj izložbi fotografija grafičke dizajnerke Ćalasan izloženo je 50 fotografija izabranih od 5.000 koliko je uradila kao zvanični festivalski fotograf angažovan od strane kompanije Vip mobile koja je već sedam godina generalni pokrovitelj BFI.
„Na festivalu sam bila po 16 sati da bih mogla da ispratim rad umetnika iza scene, koncept fotografija je da se vide pripreme za predstavu od početka do kraja, da se vidi proces kroz koji oni prolaze da bismo mi kao publika na kraju videli te predstave. Gledala sam da sve zaokružim, ovaj festival je to zaslužio, za 11 godina je prošlo mnogo trupa, neke su se vraćale kao kompanija Adonisa Fonjadakisa ili Akrama Kana“, izjavila je Tanjugu autorka fotografija Ćalasan.
Ona je dodala da ima „more“ kvalitenih fotografija i sve zajedno čine koncept koji pokazuje pripreme predstava. Tokom rada naišla je na neverovatnu energiju igrača, oni su prepoznali da je tu da pokaže njihovu emociju i da ih neće kompromitovati.
Želela je da ih prikaže ne kao zvezde igračke scene već kao ljude koje bole noge, kičma, da imaju ljudska tela iako na sceni izgledaju kao bogovi.
Fotografije plesnih kompanija koje su oduševile beogradsku publiku na 11. BFI održanom pod motom „Neverovatna moć ljudskog tela da ispriča priču“ od 30.marta do 14.aprila na najlepši način su upamtile ovaj praznik igre u Beogradu.
Posebna atmosfera teatra, pripreme igrača, koreografa, pozorišnih tehničara i binskih radnika za predstavu, sve ono što obična publika ne može da vidi, samo oni koji direktno rade na pripremi festivala, može s evideti na fotografijama Ćalasan, zaustavljen pokret koji traje par dana u aprilu, sve do novog festivala u aprilu 2015.godine.
U ambijentu moderne galerije u Savamali gde su izložene fotografije prvi put je dodeljena nagrada „Vip iskorak“ novinaru koji je na poseban način doprineo popularizaciji umetničke igre u Srbiji.
Nagradu novinarki redakcije kulture „Blica“ Sonji Šalonić u ime kompanije Vip mobile dodelio je Andreas Graf.
Nagrada ima za cilj da afirmiše novinare i redakcije kulture, da predstavi savremene načine i mogućnosti najavljivanja i praćenja umetničkih događaja, kao i da ohrabri medije u kreiranju nove pozorišne i baletske publike.
Nagrada za kontinuirano i autentično praćenje inostrane i domaće plesne scene će se od 2014. godine dodeljivati svake godine, u periodu između dve edicije Beogradskog festivala igre.
Povezana vest:  Nova Teorija: Mona Liza je kineska robinja i Leonardova mama