Tyrone BradleyRed Bull Content PoolSantanu Kaušik Hazarika je najbolji žvrljač

Svet žvrljotina dobio je novog kralja – Santanu Kaušik Hazarika iz Indije je #doodleart pobednik.
Od 32.551 žvljotine iz celog sveta, baš ona koju je nažvrljao Santanu Kaušik Hazarika iz Indije dobila je najviše glasova i osvojila prvo internacionalno Red Bull Doodle Art takmičenje na Global Gallery u Kejptaunu (Južna Afrika).
Žvrljači iz celog sveta borvaili su prethodnih dana u Kejptaunu gde je trebao da bude odabran #doodleart pobednik. Među njima je bila i pobednica srpskog #doodleart takmičenja, Katarina Zlatić.
Zahvaljujući svom intrigantnom crtežu, inspirisanom duhovnošću, Santanu je krunisan za najboljeg žvrljača. Ovaj 23-godišnji student mašinstva sa Gauti Univerziteta prokomentarisao je svoj rad: „Kada sam počeo da žvrljam izučavao sam Hinduizam, naročito Višnu tako da sam odatle dobio inspiraciju za veliki broj detalja na mom radu. Bio mi je san da dođem u Kejptaun i veoma sam srećan zato što sam pobedio. Uprkos tome što govore da za žvrljotine ne treba puno da se razmišlja, verujem da je za ovakvu umetnost neophodno da imate misao, ideju koja je osnova priče koju ćete ispričati kroz svoj crtež“.
Panel sudija činili su Sani Braun jedna od najpoznatijih doodle crtača, street umetnik iz Južne Afrike Faith47 i lokalni umetnik i grafički dizajner Sindiso Nioni, koji su bili veoma impresionirani kreativnošću svih radova.
– Provela sam dosta vremena istražujući doodling ne kao najobičniju žvrljotinu već kao ponašanje koje podržava proces razmišljanja. Shvatila sam da je žvrljanje veoma moćan alat koji možemo koristiti. Santanina žvrljotina je izvanredna – rekla je Sani Bruan.
Hazarika je kao nagradu osvojio saradanju sa Red Bull Consumer Product timom u dizajniranju grafike za majice koje će biti prodavane preko online shopa u narednoj godini.
Kao svetska prestonica dizajna za 2014. godinu, Kejptaun je ugostio najkreativnije žvrljotine iz celog sveta koje su bile predstavljene na originalan način na Global Gallery događaju. Sve pobedničke žvrljotine pretvorene su u instalacije koje su predstavljele zemlje iz kojih dolaze žvrljači.

Povezana vest:  Župska berba u Aleksandrovcu od 23. do 26. septembra

PHOTO: Tyrone Bradley/Red Bull Content Pool