andric-romaniKlasici – bestseleri Sajma knjiga

Uz hit naslove i bestselere, dva najveća domaća izdavača – Laguna i Vulkan – svojim čitaocima ponudili su i odličan izbor klasika, kako svetskih tako i domaćih, što se na ovom Sajmu knjiga pokazalo kao odličan potez budući da su klasici među najtraženijim naslovima.
Urednik u Laguni Dejan Mihajlović rekao je da je Laguna pre nekoliko godina počela da izdaje klasike svetske književnosti.
Prvi koga je izdvojio je Ivo Andrić čije je pripovetke i novele Laguna objavila u devet knjiga a u jednoj četiri romana i te Andrićeve knjige idu, kaže Mihajlović, kao i trenutni hitovi.
Uz Andrića, tu su i klasici poput Šekspira i Kafke, savremeni pisci poput Vargasa Ljose, Herte Miler, Mo Jena, Gintera Grasa, Saramaga.
Kada je reč o domaćim autorima, Lagunine „perjanice“ su Basara, Velikić, Arsenijević, Ivan Ivanji, Svetlana Velmar-Janković u čijoj zaostavštini je ostala u rukopisu memoarska knjiga „Prozraci 2“ („Prozrake“ je Laguna objavila zajedno sa „Dorćolom“) koju će uskoro objaviti.
Mihajlović je u klasike svetske književnosti ubrojao i arapsku Kama Sutru – knjigu „Mirisni vrt ljubavne stlasti“ u vrhunskom prevodu Srpka Leštarića.
PR Vulkana Ivan Golušin podsetio je da je Vulkan prošle godine objavio „Jadnike“ i „Anu Karenjinu“ i pokazalo se da ih naši čitaoci vole i cene, toliko da je ceo tiraž „Jadnika“ rasprodat.
Ove godine ediciju klasika proširili su i na francuske naslove, poput „Grofa Monte Krista“ ali i naslove vezan e za filmove poput „Velikog Getsbija“.
Kada je reč o domaćim klasicima, edicija je od ovogodišnjeg sajma obogaćena za kapitalna dela Milorada Pavića i Meše Selimovića. „Tvrđava, Ostrvo, Derviš i smrt su među deset najprodavanijih naslova na štandu Vuklana“, rekao je Golušin i ocenio da je to dokaz da čitaoci nisu zaboravili na klasike niti da su oni izašli iz mode.
Golušin je rekao i da su posle mnogo godina, a taman na 30. godišnjicu od izlaska „Hazarskog rečnika“ na jednom mestu objavljena izabrana dela Pavića „Poslednja priča“, a u zbirku je uvrštena I poslednja priča koju je Pavić napisao pred smrt.
Kao potvrdu da klasici ne izlaze iz mode, beogradskim Sajmom knjiga prošlo je više ljudi noseći Andrićeve romane u jednom tomu u izdanju Lagune i „Tri musketara“ i „Ime ruže“ u izdanju Vulkana.

Povezana vest:  Fondacija „Novi Sad 2021“ poziva umetnike i kulturne radnike na program razmene sa Japanom