srpsko_narodno_pozoriste_nsU SNP-u premijera opere „Pozorišne zgode i nezgode“

 

Premijera komične opere Gaetana Donicetija „Pozorišne zgode i nezgode“, ranije izvođene i pod nazivom „Viva la mama“, u režiji Voje Soldatovića, a pod dirigentskom upravom Aleksandra Kojića, biće održana u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) 14. maja, najavljeno je danas u tom teatru.

Zbog finansijskih i drugih problema u SNP-u pune dve godine nije bilo premijernih operskih predstava, tako da se ova očekuje s posebnim zadovoljstvom i nadom da će privući ne samo tradicionalnu publiku nego i mlade, koji su u poslednje vreme naklonjeniji toj umetnosti, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Povezana vest:  Počinje sa radom blagajna JDP-a

Rediteljski veteran Soldatović rekao je da je posebno vezan za tu predstavu, jer je pre nepune dve decenije debitovao na operskoj režiji baš s „Viva la mamom“, ali je napomenuo da će ova biti sasvim nova i drugačija kako po scenografiji i kostimima tako i po koncepciji.

Mladom dirigentu Kojiću, novom stalnom članu SNP-a koji je nedavno debitovao preuzimajući dirigovanje u „Travijati“, ovo je prva operska predstava koju je uradio samostalno, od početka do kraja.

Povezana vest:  Beograđanka ponovo dobitnica najveće kanadske nagrade

On smatra da je urađena veoma dobra predstava i da će publika, posle 2003. kada je poslednji put izvođena „Viva la mama“ pod dirigentskim vođstvom Imrea Toplaka, uživati i dobro se zabaviti.

Izvanrednu atmosFeru u radu na predstavi i velika očekivanja od nje istakli su i solisti Danijela Jovanović, Milica Stojadinović, Goran Krneta i Branislav Cvijić.

Povezana vest:  Putin večeras u Beču otvara gostujuću izložbu Ermitaža

U ostalim ulogama su Ivan Nikolić, Atila Mokuš, Laura Pavlović, Senka Nedeljković, Verica Pejić, Jaroslava Benka-Vlček, Saša Štulić, Vasa Stajkić, Marko Kalajanović, Željko R. Andrić, Vladimir Zorjan, Igor Ksionžik i Mihailo Šljivić.

Scenograf je Dalibor Tobdžić, kostimograf Jasna Badnjarević, a dirigent hora Vesna Kesić-Krsmanović.

Komična opera u dva čina „Pozorišne zgode i nezgode“ izvodi se na sceni „Jovan Đorđević“ od 19 sati.