jagodici - oprostajni valcer 1-djordje milosavljevic v

U izdanju Lagune objavljena knjiga „JAGODIĆI – OPROŠTAJNI VALCER I“

Nedavno je u izdanju Lagune objavljena knjiga „JAGODIĆI – OPROŠTAJNI VALCER I“ Đorđa Milosavljevića.
Nastavak sage o porodici Jagodić deceniju kasnije. Ovaj uzbudljiv roman nastao je kad i istoimena televizijska serija, a njegov zaplet u novim okolnostima i s novim ubistvom prati se bez daha.
Od autora filmova Točkovi, Nebeska udica, Neprijatelj i Ustanička ulica, TV serija Miris kiše na Balkanu i Sva ta ravnica i dobitnika nagrade „Isidora Sekulić“ za roman Đavo i mala gospođa.

Sadržaj
Radnja dvotomnog romana Oproštajni valcer, nastalog kad i istoimena televizijska serija, dešava se tokom juna 1937. godine, u predvečerje Drugog svetskog rata, pošto je predsednik jugoslovenske vlade Milan Stojadinović sa Musolinijevim ministrom spoljnih poslova grofom Ćanom sklopio „pakt o prijateljstvu“…

Braća Jagodić ponovo se sreću na pomenu svom ocu Milanu. I dok se Jovan još uvek bezuspešno bori za spas imanja, mlađi Branko stiže sa verenicom, slikarkom Ljubicom Petrović, te iznosi predlog da se kaštel proda. Njihov polubrat Lajko planira pak da prekine studije agronomije u Beču, odrekne se svog dela nasledstva i otputuje za Španiju, ne bi li se pridružio republikanskoj vojsci u građanskom ratu. 

I dok braća preispituju svoj odnos i pokušavaju da donesu ispravne odluke i o svojim životima i budućnosti kaštela, pojave dve žene doneće im nova iskušenja. Nekadašnja Brankova ljubav Aleksandra Bogdanović sad je u nesrećnom braku sa bogatim i uticajnim Emilijanom Belopoljanskim, koji je, kako se ispostavlja, zainteresovan za kupovinu kaštela Jagodića. Sa druge strane, u Jovanov život vraća se lepa Aida, tvrdeći da je u međuvremenu postala majka kojoj je dete oteto, te skrivajući od Jovana da je zbog duševnih problema neko vreme provela u sanatorijumu.

Istovremeno, u obližnjem napuštenom mlinu poručnik Vasić vodi istragu povodom samoubistva mlade služavke porodice Belopoljanski…

Povezana vest:  Izložba Nova religija Dejmijana Hersta svečano otvorena u Novom Sadu

Prethodno objavljeni naslovi
Jagodići (Pokladske vatre, Kaštel u ravnici, Maske i lagumi), Đavo i mala gospođa

O autoru
Ðorđe Milosavljević rođen je u Ivanjici 1969. godine. Završio je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. 
Profesionalno se bavi filmom (Točkovi, Nebeska udica, Mehanizam, Apsolutnih sto, Neprijatelj), pozorištem (Gola Vera, Parče noći, Porfirogeneza, Kontumac, Instant seksualno vaspitanje, Ples u tami) i televizijom (serije Jesen stiže, Dunjo moja i Sva ta ravnica).

Povezana vest:  U JDP-u počele probe Edipa