Skulptura - Henri Mur„Henri Mur – grafičar“ u Novom Sadu

Muzej Vojvodine će postati prava poslastica za sve ljubitelji umetnosti, pošto će u toj instituciju od petka 7. novembra biti izložena dela čuvenog skulptora Henrija Mura i to opus od 80 grafika, pet modela skulptura i jedan radni model koji su nastali u periodu od 1934. do 1984. godine.
Kako bi se opus ovog izuzetnog umetnika što celovitije predstavio, posetioci izložbe „Henri Mur – grafičar“, koja je prvobitno bila predstavljena u Narodnom muzeju u Beogradu, imaju priliku da se upoznaju sa njegovim radom i kroz set fotografija samog umetnika i njegovog stvaralačkog procesa.
Svi prikazani radovi pripadaju posebnoj kolekciji „Muzeja bez zidova“ Britanskog saveta koju je sam umetnik 1984. godine obogatio donacijom za više od 200 izuzetnih radova.
Henri Mur (1898-1986) bio je vajar, crtač i grafičar, a ostao je zapamćen kao najznačajniji britanski skulptor 20. veka.
Verujući da je dobar crtež osnova za svaku skulpturu, on je kao umetnički izraz za čuvenog skulptora bio pođednako važan kao i modelovanje, te je umetnikovu pažnju sa nesmanjenim intenzitetom okupirao čitavog života.
Murovi radovi na papiru, bilo da su rađeni kao crtež ili nekom od grafičkih tehnika, najpre na litografskom kamenu ili bakarnoj ploči, bave se prirodnim formama, različitim aspektima poimanja ljudske figure, studijama životinja, skulptoralnih predstava u pejzažima i arhitektonskim celinama.
Interesantan je podatak da je tokom života Mur izradio na stotine Ideja za skulpturu čiji naziv ukazuje na činjenicu da je reč o dvodimenzionalnim predlošcima za trodimenzionalne objekte.
Međutim, poznavaoci Murovog stvaralašta ističu i to da je umetnik veoma često izrađivao trodimenzionalne modele u gipsu koji su potom postajali subjekt upravo njegovih crteža i grafika.
Gostovanje ove izložbe u Srbiji podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Britanska ambasada u Beogradu.
Izložba u Novom Sadu će pred publikom biti do 30. novembra.
Povezana vest:  Edicija "Dragulji Lagune" za knjige koje su je proslavile