pobedniciTri knjige vredne pažnje kod Evro-Đuntija

Izdavačka kuća „Evro-Đunti“ je , prema rečima direktora Novice Jevtića, dobro prošla na nedavno završenom beogradskom Sajmu knjiga, jer je uspela da objavi tri nova naslova koji su potencijalni hitovi.
To je pre svega roman od 1.119 strana „Na rubu večnosti“ Kena Foleta, koim se završava , trilogija „Stoleće“ , zatim internacionalni bestseler „Džejkobova odbrana“, Vilijama Landeja i „Pobednici“, novi roman kraljice srceparajuće lektire Danijele Stil.
Čitaoci koji su uživali u prva dva dela Foletove trilogije, „Sunovrat divova“ i „Zima sveta“ u romanu „Na rubu večnosti“ pronaći će, ne samo najzanimljiviji rasplet, nego i najuspešnije redove jednog zrelog pisca koji se smelo upustio u literarno oslikavanje dvadesetog veka. Na razvalinama II svetskog rata nastaju neslućeni svetovi; Foletovi junaci stvaraju rokenrol i medije novog doba, i špijunske službe,pokrete koji se zalažu za ljudska prava, demone i anđele međunarodne vojnopolitičke pozornice.
Od Kubanske krize do tri atentata koja su uzdrmala Ameriku, od turobne istočnonemačke izolacije do vedrog češkog buđenja ’68. godine, od vijetnamske klanice do kalifornijske hipi ekstaze – Folet vodi čitaoce manirom iskusnog hroničara, nekad strog, nekad duhovit, ali uvek temeljan i usredsređen na usud ljudskog bića bačenog u vrtlog istorije.
„Džejkobova odbrana“, Vilijama Landej je napeti sudski triler i razorna porodična priča u kojoj je glavni junak Endi Barber, pomoćnik državnog tužioca, uspešan na svim poljima: ima sjajnu karijeru, srećan brak i sina, četrnaestogodišnjeg Džejkoba.
Jeziv zločin, ubistvo dečaka iz Džejkobove škole, iz temelja će uzdrmati njegov idiličan život: glavni osumnjičeni je upravo Barberov sin. Endi će sve svoje snage usmeriti na odbranu sina, ubeđen da je dečak nevin.
Dok se suđenje zahuktava, na površnu izbijaju šokantne istine, a sve ono dobro u njegovom životu se urušava. Barber shvata da nimalo ne poznaje svog sina. Rastrzan izme?u odanosti i pravde, između istine i optužbi, pokušaće da prikrije prošlost, strahujući od budućnosti, koju više ne može da zamisli „Landej je postigao gotovo nemoguće – uneo je nešto sasvim novo u pomalo predvidiv podžanr sudskog trilera -ocenio je kritičar „Njujork tajmsa“ i dodao …ali u ovoj (knjizi) ništa nije predvidivo. Sve opklade ostaju otvorene.
„Pobednici“ Danijele Stil su priča o sportiskinji Lili, koja trenira za olimpijske igre i nada se zlatu. Splet nesrećnih okolnosti zauvek joj je promenio budućnosti. Lili više nikad neće moći da hoda. Ljudi s kojima se susreće posle tragedije i sami su iskusili razne životne nedaće: bolesti, izdaje, gubitak najbližih. No nevolja u dobrim ljudima probudi ono najbolje; solidarnost i saosećanje unesrećenima pružaju utehu i nadu, čvršćuju poljuljanu veru, ulivaju im snagu da krenu iznova i ponovo uživaju u životu.

Povezana vest:  Izložba srpskog pozorišnog stvaralaštva za decu u Ljubljani