Henri Mur Novi Sad Toni O Brajen Slavisa Grujic Denis Kif Dr Agnes Ozer Darko PopovicSvečano otvorena izložba „HENRI MUR – GRAFIČAR“ u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu
 
Večeras je u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu svečano otvorena izložba grafika i skulptura čuvenog britanskog umetnika Henrija Mura pod nazivom „Henri Mur – grafičar“. Velikom broju okupljenih, među kojima su bile ličnosti iz javnog života, sveta kulture i privrede, obratili su se dr Agneš Ozer (Ágnes Ózer), direktorica Muzeja Vojvodine, Denis Kif (Denis Keefe), ambasador Velike Britanije u Srbiji, Darko Popović, član Izvršnog odbora i direktor Divizije za poslovanje sa  fizičkim licima i malim biznisom Banca Intesa  , Toni O’Brajan (Tony O’Brien), direktor British Council-a za zapadni Balkan i Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje.
Izložba „Henri Mur – grafičar“ koncipirana je kao putujuća izložba i predstavlja presek rada Henrija Mura od 1934. do 1983. godine. Njeno gostovanje u Novom Sadu rezultat je saradnje Muzeja Vojvodine, British Council-a i Banca Intesa. British Council ima višedecenijsku praksu predstavljanja britanske likovne umetnosti putem gostujućih izložbi, a posebno mesto i značaj u tome ima rad Henrija Mura. Najvećim delom je upravo British Council zaslužan što je umetnost Henrija Mura popularizovana širom sveta.
Sva dela koja će biti prikazana u Muzeju Vojvodine čuvaju se u zbirci Odeljenja za likovne umetnosti British Council-a. Na pedesetu godišnjicu od kada je osnovan British Council  1984, Mur je poklonio preko dve stotine svojih najboljih grafika kolekciji ove organizacije „Muzej bez zidova“. Ovaj poklon, koji je obuhvatio dela iz skoro svih perioda njegovog stvaralaštva, uključen je u postojeću kolekciju koja se sastojala od sto dvadeset i četiri Murove grafike. Pored osamdeset i dva rada na papiru, kao i desetak fotografija koje su delo samog autora, koji je fotografisao svoje radove u prostornom ambijentu, u kolekciji British Council-a čuva se i znatan broj njegovih vajarskih ostvarenja.
Skulpture i grafike predstavljaju celinu kojom dominira Murov prepoznatljiv stil i izraz. Na izložbi u Muzeju Vojvodine, koja će biti otvorena do 30. novembra, pored grafika biće prikazano šest skulptura, nastalih u periodu od od 1934. do 1977. godine.
Povezana vest:  Roman o ljudima koje je istorija zaboravila - "Bibliotekarka iz Kentakija" u prodaji od 17. maja